A furat punţile pentru o înmormântare. Le-a dat amicului căruia îi murise mama

luni, 30 august 2021, 02:00
3 MIN
 A furat punţile pentru o înmormântare. Le-a dat amicului căruia îi murise mama

Hoţul le-a dat unui prieten care le-a dat de pomană la înmormântarea mamei lui. Cel care a furat a scăpat de puşcărie, dar cel care a tăinuit furtul a fost condamnat cu executare.

Un hoţ a furat până şi prosoapele pregătite pentru înmormântarea unei bătrâne. Acestea au ajuns să fie folosite la înmormântarea mamei unui prieten de-al hoţului care tocmai murise. Judecătorii din Huşi i-au condamnat pe amândoi la închisoare cu executare. Curtea de Apel ieşeană a ajuns însă la concluzia că doar tăinuitorul este bun de puşcărie, hoţul fiind condamnat cu suspendare.

Faptele s-au petrecut în toamna anului 2019. Cornelia B. cumpărase din timp mai multe lucruri pentru a le avea pregătite în eventualitatea decesului soacrei sale, o femeie în vârstă înaintată. În locuinţa soacrei depozitase 12 prosoape din bumbac, două cuverturi, o pătură mare, şase pături mici şi o pilotă de vară, pe care le rânduise în trei cutii, alături de alte bunuri mai rar folosite, respectiv un televizor, o bormaşină şi o geantă cu bunuri personale. Pe 21 septembrie, a intrat în camera respectivă pentru a-şi lua nişte lucruri şi, când a deschis cutiile, a observat că acestea erau goale. Nu putea să-şi dea seama când fusese comis furtul, întrucât camera nu fusese răvăşită, toate lucrurile părând să se afle la locul lor.

Din ancheta poliţiştilor a rezultat ca suspect Constantin Harnagea. Luat la întrebări, acesta a mărturisit că furase televizorul. Acesta a fost găsit la Harnagea şi înapoiat păgubitei. Bormaşina a fost găsită la un alt sătean, care o cumpărase de la Harnagea contra sumei de 100 de lei, neştiind că fusese furată. Şi aceasta a fost returnată Corneliei B. Celelalte bunuri nu au putut fi recuperate. Pe 15 octombrie, murise mama unui prieten al lui Harnagea, Nicolae Costache. În aceeaşi seară, Harnagea a venit la Costache, propunându-i să meargă la furat, dar acesta refuzase. A doua zi, Harnagea a venit la Costache cu o sacoşă de rafie plină cu prosoape şi pături. Costache le-a dat de pomană la înmormântarea mamei sale, ştiind că lucrurile fuseseră furate.

Magistraţii Judecătoriei Huşi l-au condamnat pe Harnagea la 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar pe Costache la 2 ani de închisoare, ambele pedepse urmând a fi executate în regim de detenţie. Harnagea a declarat apel, arătând că pe parcursul procesului fusese plecat din ţară, fiind lipsit astfel de apărare. Şi Costache a declarat apel, susţinând că pedeapsa aplicată e prea mare pentru 12 prosoape. După ce dosarul a fost preluat de Curtea de Apel ieşeană, Harnagea a încheiat cu păgubita un acord de mediere, solicitând încetarea procesului penal. Urmare a acordului, magistraţii au dispus suspendarea pedepsei aplicate în primă instanţă lui Harnagea, pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Şi pentru Costache pedeapsa a fost uşurată, dar nu cu mult. Judecătorii au scăzut şase luni din sentinţă, dar au menţinut decizia ca pedeapsa să fie executată în regim de detenţie, întrucât inculpatul era recidivist. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Comentarii