A scăpat de amendă pentru că fapta nu a fost descrisă clar în procesul verbal

joi, 07 octombrie 2021, 01:50
1 MIN
 A scăpat de amendă pentru că fapta nu a fost descrisă clar în procesul verbal

O ieşeancă a scăpat de o amendă după ce şi-a lăsat casa să se dărâme. Amenda aplicată de municipalitate a fost anulată de magistraţii Judecătoriei care s-au referit la o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adoptată încă de acum trei ani: descrierea neclară a faptei reprezintă un motiv de anulare a procesului verbal.

În ianuarie anul trecut, M.C. fusese amendată pentru faptul că nu ar fi efectuat lucrări de conservare, consolidare, restaurare şi reparaţii curente a unui imobil deţinut în Iaşi. Femeia s-a adresat instanţei, susţinând că a fost sancţionată pe nedrept şi a cerut anularea amenzii. Dezbaterile cazului au durat un singur termen de judecată, oprindu-se practic la analizarea formei procesului-verbal, nu a conţinutului acestuia.

În cazul unei contravenţii, procesul-verbal reprezintă practic singura probă a comiterii acesteia. Prin urmare, conform legii, este necesar ca la citirea procesului-verbal de o altă persoană, aceasta să poată deduce dacă fapta a fost într-adevăr comisă cu gradul de vinovăţie necesar sancţionării. "În speţă, nu s-a indicat în ce constau lucrările de conservare, consolidare, restaurare şi reparaţii curente de întreţinere a imobilului deţinut. Intimata nu a realizat niciun mijloc de probă care să se coroboreze cu eventualele constatări personale ale agentului constatator, ci s-a rezumat la a folosi o formulă foarte generală: nu a făcut niciun demers pentru efectuarea lucrărilor", au constatat magistraţii Judecătoriei, care au decis anularea amenzii. Apelul declarat de municipalitate a intrat marţi pe rolul Tribunalului.

Comentarii