Alertă! Cazuri de COVID la Căminul de pensionari din Copou şi la Oficiul poştal de la Gară

sâmbătă, 22 august 2020, 01:50
3 MIN
 Alertă! Cazuri de COVID la Căminul de pensionari din Copou şi la Oficiul poştal de la Gară

131 de ieşeni au fost raportaţi ieri ca având COVID19, la Iaşi, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dintre aceştia 56 reprezintă noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus, iar alte 75 de cazuri sunt reconfirmări ale bolii. 

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul municipiului au apărut două noi posibile focare. Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra faptului că populaţia nu trebuie să renunţe acum la măsurile de protecţie pentru a evita supraglomerarea spitalelor.

Un nou focar de COVID19 la Căminul de Pensionari „Sfânta Parascheva”

După focarele depistate în cadrul instituţiilor aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din Iaşi, Bivolari, Răducăneni, în urma testărilor periodice au apărut noi cazuri. De data aceasta este vorba despre Căminul de Pensionari „Sfânta Parascheva” din Copou, unde un benefciar şi doi angajaţi, dintre care unul este şofer, au fost depistataţi cu infecţia cu SARS COV2. Drept urmare, s-a decis ca angajaţii să meargă în izolare la domiciliu, având forme asimptomatice de boală, iar beneficiarul să fie internat în spital.

Conducerea căminului a demarat o acţiune amplă de dezinfecţie, au fost izolaţi contacţii direcţi şi se aşteaptă în continuare rezultatul la restul de teste. „Măsurile dispuse în acest caz sunt: monitorizarea stării zilnice de sănătate a întregului colectiv, aprovizionarea constantă cu echipamente de protecţie şi dezinfectant, efectuarea săptămânală a curăţeniei generale şi dezinfecţiei în toate spaţiile”, au precizat reprezentanţii CJSU. Precizăm că la Căminul de Pensionari sunt îngrijiţi 153 bătrâni, unii dintre ei necesitând îngrijire specială.

Creşte numărul de infectări de la Poştă. Mai vin teste pozitive şi de la cei plecaţi în vacanţă

În cazul Oficiului Poştal de Distribuire Iaşi situat pe strada Gării au mai fost depistaţi pozitiv doi factori poştali şi o casieră. Îniţial, au fost depistaţi pozitiv un angajat de la Oficial Poştal şi altul de la Vamă, după ce unul dintre aceştia simţindu-se rău şi-a făcut testul din proprie inţiativă, rezultatul fiind pozitiv. Ulterior, DSP a dispus testarea întregului personal, fiind depistaţi pozitiv şapte salariaţi.

“Este reactualizarea unui focar existent, la care se mai adaugă trei salariaţi dintr-un efectiv de 115 în total. Măsurile dispuse sunt monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului personal, efectuarea săptămânală a curăţeniei şi dezinfectarea spaţiilor, aprovizionarea cu echipament de protecţie şi respectarea de către factorii poştali a distanţei minime de 1,5 metri faţă de toţi destinatarii şi utilizarea obligatorie a măştii de protecţie”, au precizat reprezentanţii CJSU. Numărul mare de cazuri din ultimele 24 de ore au umplut până la refuz atât Spitalul de Boli Infecţioase cât şi celelalte spitale suport. La nivelul judeţului ieri au fost raportaţi ca externaţi 22 de ieşeni.

În acelaşi timp, medicii infecţionişti spun că persoanele asimptomatice refuză să plece în izolare la domiciliu, preferând să rămână spitalizate până la negativarea testului PCR. Surse din cadrul anchetelor epidemiologice au declarat că, în continuare, principalele locuri cu poteţial de infecţie sunt cele frecventate de ieşenii plecaţi în vacanţă. “Un fenomen care se conturează este acela că, o dată plecaţi în concedii, unii ieşeni invocă stări de rău, simptome specifice COVID, adică febră, greaţă, lipsa mirosului sau gustului şi merg la spitalele din oraşele de reşedinţă acolo unde îşi petrec vacanţa. Sunt testaţi şi depisataţi pozitiv , rezultatul fiind trimis la Iaşi”, au mai declarat aceleaşi surse. 

Comentarii