Aleșii județului s-au adunat ca să voteze la foc automat două facturi și o procedură birocratică

„Facturile” se referă la costul deszăpezirii din noiembrie și decembrie și la banii pentru biletele de călătorie ale elevilor navetiști

marți, 23 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Aleșii județului s-au adunat ca să voteze la foc automat două facturi și o procedură birocratică

O primă ședință extraordinară convocată și ținută online nu pare să-i fi trezit din amorțeala sărbătorilor de iarnă pe consilierii județeni, atâția câți au putut să se conecteze cu telefonul pe Zoom. Astfel, niciunul dintre ei nu a fost curios să-l întrebe președintele Alexe sau pe vicepreședinți de ce n-a fost pus în dezbatere publică propunerea de buget pe anul în curs sau cel puțin care sunt prioritățile CJ de dezvoltare a județului pe 2024.

Prin urmare, după ce Costel Alexe a făcut prezența, consilierii județeni au votat toate cele trei proiecte de hotărâre „pentru” fără excepție. Ei s-au declarat astfel de acord cu factura pentru deszăpezirea drumurilor județene de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul anului trecut (2,5 milioane de lei). Apoi și-au dat acceptul pentru un „copy-paste” la nivelul județului Iași a valorii unitare medii naționale pe kilometru, aferentă sumei forfetare acordată elevilor navetiști.

Cititi si: Elevii navetişti din Iaşi adună bilete în speranţa decontării lor

Amintim că, pe fondul eșuării programului județean de transport public, desființat de instanță, elevii ieșeni care învață în școli din alte localități decât cea de domiciliu nu mai beneficiază de gratuitatea călătoriei. Guvernului PSD-PNL i-au trebuit câteva luni până să restabilească această facilitate pentru elevii din județele care au dat rateu la realizarea și punerea în practică a programului, iar Consiliului Județean Iași i-a trebuit și lui o lună ca să adopte o hotărâre în acest sens. Valoarea respectivă este în cuantum de 37 de bani pe kilometru și include TVA. Acești bani vin în avans pentru cheltuielile elevilor ieșeni navetiști, dar nu este clar – și niciun consilier județean nu s-a arătat curios să afle – dacă banii cheltuiți de elevi pe bilete în luna ianuarie le vor fi dați înapoi. Transportatorii au reclamat omisiunea încă din primele zile ale anului. „Ziarul de Iași” a solicitat explicații celor de la Inspectoratul Școlar Județean, dar și de aici răspunsul a fost ambiguu. În ședința extraordinară de ieri, Consiliul Județean nu a făcut altceva decât să îndeplinească o formalitate, doar pentru că așa scrie în hotărârile de guvern contestate de transportatori, însă nimeni nu garantează deconturile pe luna ianuarie.

Cititi si: Două Hotărâri de Guvern pentru FORTUS. A revenit la stat şi va fi predat Iașului. Ce planuri sunt pentru cele 90 ha?

În fine, un ultim proiect de hotărâre adoptat de aleșii ieșenilor se referă la „continuarea procedurilor privind realizarea unui parc industrial pe platforma FORTUS laşi, obiectiv de interes public judeţean”. „Continuarea” înseamnă prelungirea cu trei luni, respectiv până pe 30 aprilie, a acordului de cooperare încheiat de CJ cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului pentru preluarea celor peste 60 de hectare din ceea ce a mai rămas din fostul Combinat de Utilaj Greu.

Comentarii