Aman, aman, au dat ruşii năvală!

vineri, 15 iunie 2018, 01:43
3 MIN
 Aman, aman, au dat ruşii năvală!

Rusia – Arabia Saudită 5-0 (2-0) în primul meci al Cupei Mondiale de fotbal, disputat în cadrul grupei A

Rusia: Akinfeev – Fernandes, Kutepov, Ignaşevici, Jirkov – Gazinski, Zobnin – Samedov (’64 – Kuziaev), Dzagoev (’24 – Cerîşev), Golovin – Smolov (’70 – Dziuba). Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Arabia Saudită: Al-Muaiouf – Al Burayak, Osama Hawsawi, Omar Hawsawi, Al Shahrani – Al Dawsari, Otayf (’64 –  Al Muwallad), Al Faraj, Al Jassim, Al Shehri (’72 – Babhir) – Al Sahlawi (’85 – Asiri). Selecţioner: Juan Antonio Pizzi.

Arbitru: Nelson Pitana (Argentina).

1-0, min. 13: centrare de pe partea stângă a lui Zobnin la bara a doua şi Gazinski reia cu capul în poartă; 2-0, min. 43: Cerîşev primeşte o minge în careu, driblează doi apărători saudiţi şi şutează  imparabil sub bară; 3-0, min. 73: Dziuba reia cu capul din centrarea lui Golovin; 4-0, min. 90: Cerîşev, preluare de mare maestru şi şut cu efect peste Al Muaiouf; 5-0, min. 90^2: Golovin, şut magistral din lovitură liberă de la 18 metri.

Arabia Saudită  a debutat acum 24 de ani la Cupa Mondială cu o evoluţie  excelentă, a condus Olanda şi a învins Belgia cu un gol senzaţional marcat de (dacă ne amintim) de Saeed El-Owairan. De atunci însă lucrurile s-au mai schimbat iar echipa saudită de astăzi seamănă mai degrabă cu cea din 2006, zdrobită amarnic de Germania cu 0-8. Pe de altă parte, pronosticurile erau departe de o victorie la scor a ruşilor, ştiut fiind că echipa lui Cercessov nu a impresionat cu nimic în partidele amicale. Fireşte, având în vedere valoarea demonstrată a “beduinilor”, trebuie să fim circumspecţi, însă este clar că Rusia nu este chiar un adversar de neglijat. Cel puţin doi jucători au impresionat în această partidă de debut, unul deja cunoscut ca “number one” (sau “nomer adin”), Golovin şi Cerîşev, un jucător de La Liga (Villarreal), devenit primul golgeter al Cupei Mondiale, cu două goluri marcate (culmea) din postura de rezervă, intrat în teren în locul accidentatului (şi mai consacratului” Dzagoev. Una peste alta, un meci slăbuţ, încheiat cu un scor mare, datorită inspiraţiei ruşilor din final. Partida de  pe “Lujniki” a fost a doua cea mai bogată în goluri partidă inaugurală din istoria Cupei Mondiale, după Germania – Costa Rica (4-2) în 2006.

 

Îngerii Robbie şi Aida

Deschiderea Cupei Mondiale a durat numai 30 de minute. Scurtul moment muzical a fost oferit de starul pop Robbie Williams şi soprana rusă de origine tătară Aida Garifullina, care au cântat atât separat cât şi împreună (melodia “Angels”). Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele FIFA, Gianni Infantino, au avut discursuri scurte înainte de meci.Pe scena improvizată a urcat şi fostul mare fotbalist brazilian Ronaldo Nazario Lima, dublu campion mondial cu Brazilia (1994, 2002) şi dublu câştigător al Balonului de Aur (1997, 2002). Iar trofeul Cupei Mondiale a fost prezentat de legendarul portar spaniol Iker Casillas, campion mondial cu Spania în urmă cu opt ani, în Africa de Sud. Trofeul a fost creat de artistul italian Silvio Gazzaniga şi reprezintă două forme umane care susţin globul pământesc. Are 36,5 cm înălţime, o greutate de 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm şi are două straturi din malachit. Pe parcursul spectacolului au defilat tineri reprezentând cele 32 de ţări prezente la competiţie din Rusia. Între copiii care au însoţit jucătorii celor două echipe la intrarea pe teren s-au aflat şi doi români, Saşa, de 8 ani, şi Denis, de 10 ani.

Ce vedem astăzi ?

Derbiul iberic Portugalia – Spania încheie o zi cu trei meciuri

Dacă meciul Rusia – Arabia Saudită a fost singurul din ziua de ieri, astăzi, Cupa Mondială programează nu mai puţin de trei partide: Egipt – Uruguay (de la ora 15:00, la Ekaterinburg), al doilea meci din grupa A, apoi Maroc – Iran (ora 18:00 la Sankt Petersburg) şi confruntarea iberică Portugalia –Spania (ora 21:00, la Soci). Ultimele două jocuri sunt din grupa B.

 

Comentarii