Amendat la târgul din comună, a anulat sancţiunea în instanţă la Iaşi: nu avea buletinul la el

luni, 06 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Amendat la târgul din comună, a anulat sancţiunea în instanţă la Iaşi: nu avea buletinul la el

Simpla lipsă a cărţii de identitate i-a atras unui şofer o sancţiune severă. Didel C. a fost interpelat de un agent de poliţie la târgul săptămânal din Schitu Duca. La solicitarea agentului, şoferul a prezentat permisul de conducere, certificatul de înmatriculare şi asigurarea RCA. Nu avea însă asupra sa şi cartea de identitate, fapt pentru care poliţistul l-a sancţionat cu 6 puncte amendă, respectiv 870 lei. Şoferul s-a adresat Judecătoriei, cerând anularea procesului-verbal de amendă. 

În faţa instanţei, Didel C. a precizat că îi spusese poliţistului că poate prezenta cartea de identitate în 5 minute, domiciliind în apropiere, fără să fie însă luat în seamă. Şoferul a contestat legalitatea procesului-verbal de amendă, precizând că a fost întocmit în lipsa sa, fără vreun martor şi fără să fie indicate concret documentele care i-ar fi lipsit. Magistraţii au constatat că procesul-verbal fusese întocmit legal, fără a fi însă complet. „Instanţa apreciază că presupusa faptă contravenţională nu este în mod corect şi complet descrisă în actul sancţionator contestat.

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei în discuţie precizează că petentul a circulat fără a avea asupra sa documentele obligatorii, fără a preciza care sunt documentele pe care petentul nu le-a putut prezenta agentului constatator. În această situaţie, instanţa nu poate stabili dacă prezenta faptă este de natură contravenţională, respectiv dacă acele documente se încadrează în cele enumerate de art. 35 alin. 2 din OUG 195/2002”, au reţinut judecătorii. Aceştia au admis plângerea lui Didel C., anulând procesul-verbal de contravenţie. Inspectoratul Poliţiei Judeţene a contestat decizia, Tribunalul urmând să stabilească termenul de judecată al apelului. 

Comentarii