O zi măreaţă

Americanii de la Moderna susţin că vaccinul lor anti-Covid are o eficacitate de 95%

luni, 16 noiembrie 2020, 19:00
1 MIN
 Americanii de la Moderna susţin că vaccinul lor anti-Covid are o eficacitate de 95%

Un nou vaccin anti-Covid are o eficacitate de aproape 95%, potrivit datelor publicate luni de compania americană Moderna, care a vorbit despre o ”zi măreaţă”, potrivit BBC News. Compania a mai precizat că va face demersurile pentru a obţine aprobarea utilizării vaccinului în săptămânile următoare.

Rezultatele vin în contextul în care, recent, Pfizer anunţa că a dezvoltat un vaccin cu o eficacitate de 90%, iar aceste veşti vin să sporească optimismul în ceea ce priveşte găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de coronavirus, notează BBC News.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală extrem de inovativă în procesul de dezvoltare a vaccinului. Moderna a anunţat că va face demersurile pentru obţinerea aprobării utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Totuşi, datele sunt încă preliminare şi multe întrebări aşteaptă încă să îşi găsească un răspuns, potrivit sursei citate.

Testele au fost efectuate pe un eşantion de 30.000 de persoane din SUA, jumătate dintre participanţi primind două doze de vaccin, la distanţă de 4 săptămâni. Restul participanţilor la procedura de testare au primit injecţii cu un ”fals vaccin”.

În urma testării, compania spune că vaccinul s-a dovedit a oferi o protecţie de 94,5%. Datele mai arată că au existat 11 cazuri grave de Covid, dar niciunul nu s-a înregistrat în rândul oamenilor care fuseseră imunizaţi. "În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară…este o zi măreaţă”, a declarat directorul medical Tal Zaks, pentru BBC News.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii