ANALIZĂ. De ce a irosit Poli punctele de la Arad? Statistica nu câştigă singură meciurile!

luni, 07 august 2023, 07:25
3 MIN
 ANALIZĂ. De ce a irosit Poli punctele de la Arad? Statistica nu câştigă singură meciurile!

Politehnica Iaşi a suferit al treilea eşec în primele patru etape ale Ligii I de fotbal. Vineri, la Arad, Poli a cedat cu 0-1 în faţa echipei locale UTA, trupa lui Leo Grozavu irosind o uriaşă şansă de a trece la plus în clasamentul adevărului. Eşecul este cu atât mai dureros cu cât gazdele au arătat rău tare, cu mulţi jucători modeşti, neomogenizaţi, multe carenţe fizice, subţirimea lotului silindu-l pe antrenorul ardelenilor, Mircea Rednic, să facă o mulţime de permutări de posturi. De pildă, Dumitraşcu, a jucat mijlocaş stânga, mijlocaş dreapta şi fundaş stânga.

De ce a pierdut partida Politehnica, deşi totul părea de partea ei (la gazde, care au început prost tare sezonul şi au schimbat toată echipa în vară, era scandal mare, Iaşi avea moral foarte bun, după succesul cu Farul etc.), detaliem în cele ce urmează, în care analizăm trei cauze ale eşecului.

1. Scurtcircuitele din apărare persistă

Deşi a avut în startul meciului în faţă o trupă ai cărei jucători ofensivi erau un elev de clasa a XII-a, Pop, un slovac, Fabry, care abia se acomodează cu aerul din România, şi doi fotbalişti aduşi de la o retrogradată, foştii târgovişteni Dumitraşcu şi Cooper, defensiva gazdelor a reuşit performanţa de a fi depăşită iarăşi rapid. Deşi golul încasat în minutul 8 a fost marcat din zonă centrală, trebuie subliniat că faza care a generat reuşita a apărut pe flancul stâng, acolo unde, din nou, Şerban şi Katanec au fost depăşiţi uşor. Aşa cum s-a întâmplat şi la Cluj, contra CFR şi acasă cu Hermannstadt, în primele eşecuri din acest sezon.

2. Neintegrarea noilor veniţi

Politehnica a transferat la finalul lunii trecute patru jucători trecuţi pe la diferite loturi naţionale, românii Bordeianu, Ciobanu, Belu şi guatemalezul Samayoa. La Arad, primul şi ultimul au fost titulari, iar Ciobanu a intrat pe parcurs. Din păcate, în ciuda experienţei ridicate, niciunul nu a reuşit o integrare rapidă. Samayoa a fost prea exuberant, Bordeianu nu a simţit spaţiile, iar Ciobanu nu a adus limpezime.

Ajungând la noii veniţi, trebuie spus că şi permanentele permutări ale lui Luis Phelipe (a început mijlocaş în spatele vârfurilor, în modulul 4-4-2, cu romb la mijloc, a trecut apoi extremă stânga în 4-3-3, a alunecat apoi pe dreapta) nu au părut că i-au adus beneficii brazilianului, care a fost bun în prima repriză şi şters după odihnă.

3. Rednic l-a bătut pe Grozavu

Experimentatul antrenor al gazdelor, Mircea Rednic, a ieşit învingător în duelul cu omologul lui, Leo Grozavu. După ce echipa sa fost dominată net în repriza întâi (0-2 la ocazii, 1-6 la şuturi, 1-1 la încercări pe poartă, 1-6 la cornere), tehnicianul arădenilor a ştiut cum să-şi dispună echipa în actul secund, când, după singura ocazie a oaspeţilor, din minutul 47, senzaţia că Poli poate să joace şi o săptămână şi tot nu va da gol a fost pregnantă. Deşi oaspeţii au fost net superiori din punct de vedere fizic, apărarea gazdelor era subţire rău de tot, iar fundaşul stânga Abeid a fost silit să treacă stoper, Iaşi nu a reuşit decât noi victorii inutile la capitolul statistic, posesia (zdrobitoare) fără progresie fiind inutilă. Mai trebuie subliniat şi că statistica a fost mai strânsă decât în prima repriză (0-1 la ocazii, 1-5 la şuturi, 0-2 la încercări pe poartă, 2-1 la cornere), deşi, teoretic, presiunea oaspeţilor, mai puternici şi mai dornici de a marca, ar fi trebuit să fie mai mare.

Acum rămâne de văzut ce lecţii se vor învăţa din acest eşec surprinzător, mai ales că pentru Politehnica urmează o partidă cu un adversar mult mai puternic, Universitatea Craiova, care vizitează sâmbătă Copoul, în disputa din runda a V-a, care va începe la ora 21:30. 

Comentarii