ANALIZA- Victorie trasă de păr la debutul prin corespondenţă al lui Grozavu pe banca la Poli Iasi

marți, 18 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 ANALIZA- Victorie trasă de păr la debutul prin corespondenţă al lui Grozavu pe banca la Poli Iasi

Politehnica Iaşi a trecut sâmbătă, pe teren propriu, cu 1-0 de “lanterna” Ligii a II-a de fotbal, Metaloglobus Bucureşti. Victoria în faţa unei trupe amărâte, care avea un singur succes în nouă runde, a fost obţinută mult mai greu decât erau aşteptările, Iaşul având mari emoţii în a câştiga.

 

Faptul că cel mai bun jucător al Politehnicii a fost portarul Risto Jankov spune multe despre chinul prin care au trecut suporterii ieşeni. Afirmaţia este susţinută nu numai de aspectul general al jocului, ci şi de statistică: 2-3 (!) la ocazii mari, 3-3 la şuturi pe poartă, 3-3 la şuturi în afara porţii, 3-1 la cornere.

La debutul lui Leo Grozavu ca antrenor la Poli, ieşenii au rămas astfel pe aceleaşi coordonate pe care au rulat în startul sezonului: exprimare modestă, victorie trasă de păr.

Referitor la Grozavu, acesta a condus echipa, după cum v-am informat, prin corespondenţă. Tehnicianul, care a urmărit doar antrenamentul de vineri al Politehnicii, a preferat să stea în tribuna oficială şi să transmită indicaţii colaboratorilor săi prin intermediul lui Marius Onofraş. Reţeta nu a dat roadele aşteptate, Iaşul etalând un joc palid, timorat chiar, lucru de neînţeles dacă ne referim la valoarea adversarului. Grozavu nu numai că nu a reuşit să transmită agresivitatea, determinarea dorită, dar nu a reuşit să dinamizeze nici atacul, care a suferit mult până acum. Firesc, lucrurile au fost greu de cerut în condiţiile în care antrenorul venise de o zi şi nu a stat pe bancă.

Mutarea lui Hlistei ca “vârf fals” şi păstrarea celor trei atacanţi de profesie pe banca de rezerve nu a generat rezultatele aşteptate în prima oră de joc. Antrenorul şi-a dat seama că mutarea nu a fost inspirată. Drept urmare, l-a introdus pe Plohotniuk în minutul 60, iar după şapte minute reduta oaspeţilor, preocupată să-l marcheze pe ucrainean, l-a uitat pe Hlistei, care a venit în zonă centrală din stânga, unde fusese reaşezat şi a marcat golul de trei puncte.

Nu numai dispunerea lui Hlistei în start a fost o inovaţie adusă de Grozavu. Prin plasarea argentinienilor Del Priore şi Marchioni ca interi şi avansarea jucătorilor de bandă Bujor şi Hunte, antrenorul a trecut la modulul “4-3-3”, renunţând la “4-2-3-1”, pe care a mizat Niculescu. Sistemul a fost păstrat şi după odihnă, când Marchioni a revenit pe post de “număr 6”, iar Fr. Cristea a intrat inter, celelalte schimbări fiind post pe post. Pe final însă, din minutul 78, prin intrarea lui Tincu la mijloc, s-a revenit la doi închizători, ieşenilor fiindu-le teamă să nu fie egalaţi!

Ajungând la Tincu, trebuie subliniat faptul că Grozavu nu a avut nicio rezervă în a pedepsi gafele uriaşe făcute în etapa trecută, la Timişoara, cu Ripensia (scor 1-3), de “senatori” precum al doilea căpitan de echipă şi Knoflach. Austriacul a pierdut postul de titular, pe care l-a avut nouă runde, iar Tincu a fost rezerva lui Lică. Astfel, faptul că Ciaun, care a rulat şi el modest în Banat, i-a lăsat locul lui Finica în primul “11” a trecut pe planul doi.

În ciuda prestaţiei mult sub aşteptări, Politehnica rămâne bine poziţionată în cursa pentru promovare, în care ar trebui să defileze, ţinând cont de bugetul uriaş pe care îl are şi valoarea adversarelor. De la Grozavu nu se aşteaptă minuni peste noapte, însă creşterea nivelului exprimării până în iarnă, când tehnicianul va avea mai mult timp pentru a-şi impune stilul, este absolut obligatorie în ultimele şase meciuri din 2022, pentru ca Poli să nu (mai) risipească puncte importante.

Comentarii