De Business

Punem punctul pe știi

Angajaţii de la Casa de Pensii se plâng de salariile prea mici

Ei cer ca începând de anul viitor să aibă lefuri egale cu cele primite de colegii din Bucureşti.

miercuri, 13 decembrie 2017, 02:50
4 MIN
 Angajaţii de la Casa de Pensii se plâng de salariile prea mici

Nemulţumiri mari în rândul celor 90 de funcţionari de la Casa de Pensii Iaşi, unde timp de două zile au avut loc proteste spontane. Principala problemă este grila de salarizare care este diferită de cea de la Casa Naţională de Pensii de la Bucureşti. Potrivit celor spuse de reprezentanţii de la Iaşi, din ianuarie vor exista diferenţa majore între salariile de la centru şi cele din teritoriu. 

„Din ianuarie, un consilier cu vechime şi gradaţie 5 de la Bucureşti va avea salariul mai mare ca un director executiv din teritoriu. Noi avem un volum de muncă foarte mare, în judeţul Iaşi sunt 187.000 de pensionari în plată şi peste 170.000 de salariaţi cu stagii de cotizare. Nu avem personal suficient, de aceea dăm să facă dosare de pensii şi funcţionarilor care nu au aceste atribuţii. Noi nu vrem salarii ca la Finanţele Publice, dar vrem să fie decente”, a declarat Maria Andronache, şefa Casei de Pensii Iaşi. Instituţia ieşeană ne-a pus la dispoziţie o listă cu o comparaţie a salariilor de la Casa de Pensii Iaşi, Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi, Fiscul ieşean şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Această listă a ajuns şi pe masa ministrului Muncii pe 16 noiembrie, când Casa de Pensii Iaşi a făcut un demers alături de celelalte instituţii din ţară, act semnat de peste 90% din salariaţii de la Casele de Pensii din România.

Putem observa faptul că brutul la un director executiv diferă foarte mult de la o instituţie la alta. De exemplu, directorul executiv de la Casa de Pensii Iaşi are un brut de 6.800 de lei, în timp ce directorii executivi de la Casa de Asigurări de Sănătate şi DSP au un brut de 15.000 de lei. Şi faţă de acelaşi post, însă de astă dată de la Fiscul ieşean, diferenţa este mare, directorul executiv de la Agenţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi având un salariu cuprins între 10.200 – 10.900 de lei. Dacă un şef de birou are la Casa de Pensii un brut de 5.000 de lei, la CAS salariul brut se ridică la 9.600 de lei, la fisc la 8.500 de lei  iar la DSP la  9.100 de lei. Şi debutanţii sunt plătiţi mai prost dacă sunt angajaţi la Casa de Pensii, faţă de cei care se angajează la celelalte instituţii. În prezent, la Casa de Pensii Iaşi cel mai mic salariu este pe minimul pe economie, de 1.450 de lei, adică un net de 1.065 de lei. Interesant este faptul că funcţionara care primeşte acest salariu lucrează la arhivă şi are o vechime la Casa de Pensii de 19 ani. Primeşte mai puţin şi decât un  şofer cu studii generale.

Funcţionarii se mai plâng şi de faptul că nu sunt bani de investiţii care să le uşureze munca. Aceştia dau ca exemplu calculatoarele de la relaţii cu clienţii, care se blochează din jumătate în jumătate de oră şi care trebuie închise şi redeschise de fiecare dată. Protestul spontan de ieri s-a încheiat la ora 10, însă instituţia a rămas deschisă, pentru a nu da activitatea peste cap.  „Dacă protestele durează mai multe zile atunci este grevă şi trebuie îndeplinite alte condiţii. Probabil că mâine (nr. astăzi) nu o să mai fie. Am asigurat o treime din activitate, noi am avut deschis, chiar dacă a fost protest. Chiar nu ne permitem să trimtem oamenii bătrânii la plimbare! Luni au ieşit la protest în jur de 50 de persoane, astăzi (nr. ieri) mai puţini. Noi suntem pe anexa 8 pe o grilă separată şi vrem să fim plătiţi pe grila de la Bucureşti. Dacă rămâne aşa, din ianuarie, un consilier de la Bucureşti va avea salariul mai mare ca un director executiv din teritoriu. În prezent, un consilier cu gradaţie 5 şi vechime 15 ani primeşte 4.100 de lei brut”, a declarat Maria Andronache, şeful Casei de Pensii Iaşi.

Aceştia propun reaşezarea salariilor prin majorarea cu 50-60% a grilei de salarizare, asimilarea tuturor Caselor Judeţene de Pensii pe grila de salarizare a Casei Naţionale de Pensii şi promovarea iniţiativelor legislative în aşa fel încât actele normative rezultate să se aplice drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2017. „Faţă de ANAF, salariul net este la noi la jumate pe acelelaşi funcţii. Cu ordonanţa 20 de anul trecut, cei din primării şi-au triplat salariile. Este foarte greu să formezi oamenii pentru Pensii, nu există o facultate care să-i pregătească, cum e pentru restul instituţiilor. Noi îi formăm aici în ani, specificul muncii este unic. Dar nu poţi să-i ţii, ne-am lovit de transferurile către alte instituţii. Apare frustrarea când vedem salariile de la alte instituţii, deoarece la noi se plătesc stagiile de contribuţie. La noi media salariilor, inclusiv funcţia de director executiv, este de 4.000 de lei, mică în comparaţie cu restul instituţiilor de stat”, a precizat Daniel Buric, liderul de sindicat din cadrul Casei de Pensii Iaşi. 

Comentarii