Antrenor de tenis din Iaşi judecat pentru trafic de droguri. Era şef al reţelei de traficanţi de marijuana

luni, 13 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Antrenor de tenis din Iaşi judecat pentru trafic de droguri. Era şef al reţelei de traficanţi de marijuana

Un antrenor de tenis a pus pe picioare o reţea de trafic de droguri. Condamnat sever în primă instanţă, a primit o pedeapsă cu o treime mai mică în urma apelului. A mai încercat să scape de condamnare, invocând dispoziţiile Curţii Constituţionale privitoare la prescripţia răspunderii penale. Nu a reuşit însă decât să mai stoarcă o reducere măruntă.

Absolvent al unor cursuri de antrenor de tenis, dar recidivist şi fără o ocupaţie stabilă, Constantin Grigoriu a fost trimis în judecată în 2015 pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc în formă continuată, complicitate la trafic internaţional de droguri de risc şi deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu. Concret, constituise la începutul lui 2013 o reţea care importa marijuana cu ajutorul coletelor expediate prin Atlassib. A primit în 2017 din partea Tribunalului o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare, la care s-a adăugat o pedeapsă anterioară, pentru care se dispusese iniţial suspendarea executării. A rezultat o condamnare de 8 ani şi 10 luni de detenţie. Contestaţia înaintată Curţii de Apel i-a adus în 2019 o reducere substanţială a pedepsei. A scăpat de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi i-a fost redusă pedeapsa pentru celelalte acuzaţii, rămânând în final cu 5 ani şi 8 luni de detenţie. I-a fost redusă şi suma impusă drept cheltuieli judiciare, de la 13.000 lei la 7.000 lei.

Următorul demers juridic al lui Grigoriu a fost o contestaţie în anulare, înaintată la scurt timp după ce CCR a redus drastic termenele de prescriere a răspunderii penale, în mai anul trecut. Judecata pe fond a cazului său se derulase totuşi suficient de rapid încât termenul redus de prescriere să nu fi apucat să se împlinească, cu excepţia celui corespunzător deţinerii de droguri pentru consum propriu. Curtea de Apel a acceptat să-l scutească de pedeapsa aferentă acestei infracţiuni, ceea ce a rezultat într-o reducere de doar două luni a pedepsei. Grigoriu a obţinut şi o reducere suplimentară cu încă 2.000 de lei a cheltuielilor judiciare. Bătălia cu justiţia a traficantului nu s-a încheiat însă, întrucât el a atacat şi această ultimă sentinţă.

Comentarii