Apel al DSP Iaşi: evitaţi să deveniţi vectori ai răspândirii infecţiilor. Cum poate fi evitată epidemia de gripă

luni, 05 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Apel al DSP Iaşi: evitaţi să deveniţi vectori ai răspândirii infecţiilor. Cum poate fi evitată epidemia de gripă

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi lansează un avertisment general pentru ca populaţia să respecte o serie de măsuri de prevenţie, astfel încât actuala stare epidemiologică să nu se transforme în declararea epidemiei de gripă. Aceştia au avertizat asupra faptului că populaţia trebuie să înveţe să protejeze pentru a evita îmbolnăvirile, fiindcă numărul de infecţii respiratorii acute, inclusiv gripă, au crescut foarte mult.

O parte dintre acestea recomandări au fost reluate şi de către medicii ieşeni în mod repetat, şi vizează în special evitarea răspândirii bolilor atunci când sunt simptome de infecţie virală.

„Recomandăm izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie specifică. Se recomandă prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe doar dacă temperatura depăşeşte 39 de grade şi există comorbidităţi. În cazurile uşoare sau medii, contactaţi medicul de familie pentru recomandări şi izolaţi-vă la domiciliu. Virozele, inclusiv gripa, nu se tratează cu antibiotice!”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

A fost reluată şi recomandarea pentru părinţi: copiii nu trebuie trimişi în colectivităţi, la joacă sau la grădiniţă / şcoală, dacă prezintă tuse, dureri în gât, dureri de cap sau febră. Cel mai probabil sunt semne ale unei infecţii virale, iar într-un spaţiu închis, unde copiii interacţionează apropiat, există şanse foarte mari de extindere la mai multe persoane.

Vaccinarea antigripală nu este încă prea târziu să fie făcută de cei care nu s-au imunizat încă, mai ales cei care sunt încadraţi în grup de risc: copii, persoane în vârstă, bolnavi cronici şi personal medical.

„Evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave, purtaţi masca de protecţie în spaţiile aglomerate. Respectaţi eticheta tusei şi strănutului: prin folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare. Este importantă spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului”, au mai spus cei de la DSP Iaşi.

În această perioadă este recomandată aerisirea încăperilor, fie că e vorba de birouri, săli de clasă sau locuinţe private. Oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, să nu stea timp îndelungat în frig şi să încerc să consume alimente bogate în vitamina C: fructe şi legume.

Comentarii