Asociaţie de proprietari în proces cu Omniasig. Zăpada de pe bloc a avariat o maşină: cine plăteşte?

miercuri, 17 noiembrie 2021, 02:52
2 MIN
 Asociaţie de proprietari în proces cu Omniasig. Zăpada de pe bloc a avariat o maşină: cine plăteşte?

Miza procesului: cei peste 9.000 de lei necesari reparaţiei maşinii

 

O firmă de asigurări încearcă să-şi recupereze pagubele plătite unei cliente de la o asociaţie de proprietari. Omniasig SA a plătit 9.000 de lei unei ieşence care a afirmat că maşina i-a fost avariată de zăpada căzută de pe un bloc. Judecătorii nu au putut fi însă convinşi să oblige locatarii să deconteze paguba. Incidentul s-a petrecut în noiembrie 2018, când automobilul lui C.C. a fost avariat de zăpada căzută de pe un bloc. Avariile fuseseră destul de serioase, parbrizul fiind spart, capota faţă şi cupola deformându-se, iar atena fiind ruptă. Femeia şi-a reparat maşina, iar în februarie 2019 a cerut Omniasig decontarea cheltuielilor.

Câteva zile mai târziu, Omniasig a achitat 9.016,52 lei. În octombrie, compania a chemat în judecată asociaţia de proprietari, învinovăţind-o că nu luase măsurile necesare pentru curăţarea zăpezii de pe acoperiş, ceea ce provocase accidentul. Societatea nu a prezentat însă judecătorilor suficiente dovezi în sprijinul pretenţiilor sale. „Condiţiile răspunderii civile delictuale indirecte în acest caz, pe care reclamanta este obligată să le dovedească, sunt prejudiciul şi împrejurarea că acesta a fost cauzat de lucrul respectiv. În speţă, din înscrisurile depuse de reclamantă nu rezultă decât că despăgubirea solicitată de asigurat a fost în cuantum de 9.016,52 lei, nu şi că a fost achitată de reclamantă.

De asemenea, legătura de cauzalitate nu a fost probată, mai exact că avariile produse asupra bunului asigurat au fost cauzate de zăpada căzută de pe una din părţile comune ale condominiului administrat de pârâtă, acoperişul blocului, după cum există probe insuficiente ale împrejurărilor în care s-a produs evenimentul invocat”, au arătat judecătorii. În lipsa unor dovezi certe că zăpada căzută de pe acel bloc, şi nu de pe altul, avariase maşina lui C.C., soluţia magistraţilor Judecătoriei a fost de respingere ca nefondată a acţiunii depuse de Omniasig. Apelul declarat de compania de asigurări se află pe rolul Tribunalului. Această instanţă şi-a amânat pronunţarea pentru săptămâna viitoare.

Comentarii