De Sănătate

Punem punctul pe știi

Atenţie la ţânţari! Infecţia cu virusul West Nile a apărut la Iaşi. Care sunt simptomele

sâmbătă, 26 august 2023, 01:50
3 MIN
 Atenţie la ţânţari! Infecţia cu virusul West Nile a apărut la Iaşi. Care sunt simptomele

Au fost depistate în ultima săptămână la Iaşi două infecţii grave cu meningo-encefalită produse de virusul West Nile, transmis prin înţepătură de ţânţar. Este vorba de două persoane, de 65 şi 70 de ani, din Paşcani şi din Iaşi. 

Ambele au necesitat diagnosticare şi tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, una dintre ele a fost externată săptămâna trecută, iar cealaltă urmează să fie externată în cursul zilei de astăzi, sâmbătă 26 august, dacă starea de sănătate va fi la fel de bună ca astăzi. Medicii spun că cei doi pacienţi au trecut cu bine peste boli, fără sechele pe termen mediu şi lung.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, au fost recoltate probe de la cei doi pacienţi şi diagnosticul a fost confirmat în urma unor analize de laborator făcute la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj, pe 23 august.

„Ca urmare a confirmării celor două cazuri, DSP Iaşi a luat următoarele măsuri: a înştiinţat şi a solicitat Primăriei Municipiului Iaşi şi Primăriei Municipiului Paşcani intensificarea măsurilor de dezinsecţie împotriva ţânţarilor (care pot fi transmiţători de West-Nile) atât în exterior cât şi prin asociaţiile de proprietari/locatari, în subsolurile şi interiorul blocurilor de locuinţe. A informat şi a solicitat medicilor familie ca toţi pacienţii cu simptomatologie specifică să fie direcţionaţi către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. A solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi informaţii cu privire la circulaţia virusului West Nile la animale şi păsări”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Simptome: dureri de cap persistente şi o stare de moleşeală

Şi dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a confirmat o creştere a numărului de pacienţi care au dezvoltat meningo-encefalită cu virusul West Nile. Conform acestuia, din patru cazuri depistate la nivel naţional în ultima săptămână, două sunt din judeţul nostru, pacienţii din Paşcani şi Iaşi. Medicul atrage însă atenţia că nu este o situaţie ieşită din comun, fiind o patologie care aparţine sezonului cald, şi atrage atenţia că cei mai vulnerabili sunt copiii.

„Boala se transmite doar prin pişcătura de ţânţar, chiar dacă el poartă denumirea de ţânţar tigru asiatic, este o insectă care se află şi în arealul ţării noastre, în consecinţă nu e o boală determinată de migraţie, de vacanţe, o boală a călătorului. Apare pe teritoriul ţării noastre indiferent de situaţie. Doar 1% dintre cazurile de meningită vor dezvolta o formă severe şi vor putea să determine sechele pe termen lung”, avertizează dr. Florin Roşu.

Acesta a precizat că, la nivel de simptomatologie, pacienţii care iau virusul dezvoltă dureri de cap de intensitate mare, dar şi stări de inconştienţă sau sincope. Pentru diagnosticarea sigură, este necesară realizarea unei puncţii la nivelul coloanei vertebrale pentru a se recolta lichid cefalorahidian.

„Recomandarea este să purtăm haine care să ne protejeze pielea, mai ales dacă sunt zone unde există o concentrare mai mare de insecte, cum ar fi ochiurile de apă şi în special apa stătătoare. Să folosim aceste substanţe împotriva pişcăturii de ţînţar care pot fi procurate din farmacii, sunt foarte bune, sunt indicate. Dacă observăm o stare de moleşeală şi o durere de cap persistentă ne vom prezenta imediat în cadrul spitalului astfel încât să beneficiem de un tratament şi un diagnostic precoce”, a completat dr. Florin Roşu. 

Comentarii