Aventura a doi fraţi cu droguri în maşină, urmăriţi de Poliţie, s-a terminat la Tribunal

marți, 31 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Aventura a doi fraţi cu droguri în maşină, urmăriţi de Poliţie, s-a terminat la Tribunal

Doi fraţi au fost condamnaţi de Tribunal după ce au adus la Iaşi droguri împachetate în cutii de detergent. Au scăpat ieftin, instanţa luând în calcul lipsa antecedentelor penale ale celor doi, ca şi posibilităţile de recuperare a acestora.

În iulie anul trecut, poliţiştii judiciari s-au autosesizat cu privire la intrarea în România a unui colet suspect, trimis din Valencia cu destinaţia Iaşi. Coletul a fost interceptat şi s-a procedat la deschiderea lui.

În interior se aflau patru cutii identice de carton, conţinând aparent detergent. În afara acestuia însă, în fiecare cutie fuseseră introduse pungi conţinând muguri şi inflorescenţe ce s-au dovedit a fi cannabis.

În total, 1.978 de grame. Cele 14 pungi cu droguri au fost înlocuite cu alte 14 pungi în care s-a introdus iarbă uscată, iar coletul a fost trimis mai departe. Maşina care transporta coletul a fost urmărită până în parcarea Gării, unde a ajuns pe 7 iulie, la ora 19.50.

Aici, coletul era aşteptat de Iulian M. Fratele său, Dumitru, care comandase de fapt marfa, aştepta în zona McDonalds finalizarea operaţiunii, fără a şti că era supravegheat deja de poliţişti. Iulian M. s-a urcat într-un taxi, iar fratele său într-un BMW, îndreptându-se spre Dacia, unde locuiau. Taxiul a fost oprit după cinci minute, poliţiştii găsind în portbagaj coletul.

După alte 5 minute, era reţinut şi Dumitru M., în scara blocului în care locuia.

În cursul anchetei şi al procesului, Iulian M. a afirmat că nu ştia ce conţine coletul. El trebuia pur şi simplu să-l ridice pentru fratele său, în schimbul unui comision de 200 de lei. Nu era de altfel prima oară când proceda astfel. La rândul său, Dumitru M. a afirmat că nu intenţiona să pună în vânzare drogurile.

Pur şi simplu comandase cannabisul de la un cubanez domiciliat în Spania, urmând să folosească drogurile pentru a-şi trata depresia. Ambele declaraţii au fost respinse de judecători ca nefiind credibile.

De altfel, o martoră a povestit că Dumitru M. o abordase în primăvara anului trecut, întrebând-o dacă nu cunoaşte persoane care ar vrea să cumpere droguri, întrucât el ar avea un prieten care vinde aşa ceva.

Faptul că cei doi au avut o atitudine nesinceră în faţa instanţei a fost reţinut de judecători, dar nu a agravat prea mult situaţia inculpaţilor. Magistraţii Tribunalului au preferat să se raporteze la vârsta celor doi şi la posibilităţile de reintegrare socială a acestora, mai ales că proveneau dintr-o familie organizată şi nu aveau un trecut infracţional.

Ca urmare, Iulian M. a primit o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendare. Fratele său a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. După liberare, acesta va trebui să-i dea explicaţii cubanezului de la care cumpărase marfa, întrucât preţul de 1.000 de euro nu a fost plătit. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată. 

Comentarii