Bătaia de joc se plăteşte. Învinsă de o echipă comunală, Poli a ieşit pe uşa din dos a Cupei

miercuri, 28 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 Bătaia de joc se plăteşte. Învinsă de o echipă comunală, Poli a ieşit pe uşa din dos a Cupei

CSC Dumbrăviţa – Politehnica Iaşi 7-6 după penaltiuri, în play-off-ul Cupei României la fotbal. La finalul timpului regulamentar şi al prelungirilor scorul a fost 0-0.

 

Dumbrăviţa: Trifon – Bura Koţ, Gîsă, Bain – Blickling (‘90^1 Grancea), D. Popa (‘113 A. Olaru), Ad. Ungureanu (’61 Bodri), I. Tănase, Ghinescu – Paulevici (’49 Martinov), P. Simon. Antrenor: Cosmin Stan.

Iaşi: Jankov – Kouadio, Lică (‘109 Niamţu), Fosu-Mensah, Finica – Telcean, Cracea (’69 Karacianakov) – Dumitru (’69 Hrib), Fr. Cristea, Ştefanovici – Plohotniuk (’74 Tomczyk). Antrenor: Mugurel Cornăţeanu.

Cartonaşe galbene: Paulevici (’42), Bura Koţ (’98) – Ştefanovici (’40), Fr. Cristea (‘45^3), Hrib (’88), Fosu-Mensah (’90).

Arbitri: Răzvan Lădar; Zsolt Kopriva, Tamas Kopriva.

Poli a plătit un preţ scump modului în care a tratat play-off-ul Cupei României. Cu “maximă seriozitate”, dar fără antrenorul principal, Claudiu Niculescu, care, la fel ca trei dintre colaboratorii săi, antrenorul secund Florin Danciu, antrenorul de portari Radu Sardescu şi preparatorul fizic Lucian Turcu, nu s-a obosit să facă deplasarea la meciul de ieri de la Dumbrăviţa.

Fără şeful băncii tehnice la un duel oficial, bazându-se pe un lot format din 16 jucători de câmp, între care s-au numărat şi patru juniori, echipa ieşeană, condusă de “secundul” Mugurel Cornăţeanu, a fost eliminată din Cupă de o echipă modestă. Promovat surpinzător în această vară în Liga a II-a, clubul comunei timişene, care a cochetat cu ideea de a nu se înscrie în eşalonul doi, se bazează pe jucători lipsiţi de ştaif, plătiţi extrem de prost. De altfel, unii dintre ei nu pot trăi doar din fotbal, fiind nevoiţi să aibă alte servicii.

Partida a fost influenţată serios de calitatea suprafeţei de joc, îmbibată puternic de apă. Drept urmare, ocaziile clare din primul act nu au apărut ca urmare a unor faze fluente, construite, ci în urma unor gafe individuale ale lui Trifon, portarul gazdelor fiind salvat de colegi la “capul” lui Telcean (’20) şi şutul lui Ştefanovici (’40). În rest, repriza întâi, în care Poli a avut un uşor plus, a fost o luptă surdă cu un balon care le juca feste jucătorilor, oprindu-se brusc ori alunecând surprinzător în multe zone ale terenului.

Aspectul jocului a fost asemănător şi după pauză, repriza a doua generând doar două şuturi pe poartă, exepediate pe final, de Simon (’78) şi Ştefanovici (’83), ambii portari fiind atenţi la ocaziile amintite. Astfel, s-a ajuns în prelungiri, fără niciun gol marcat.

În timpul adiţional, Karacianakov (‘100) şi Grancea (‘115) au avut şansa de a stopa alunecarea partidei spre penaltiuri, însă Trifon şi Jankov au parat.

Drept urmare, calificarea s-a decis după execuţii de la 11 metri. În prima serie de cinci lovituri, Trifon a parat şutul slab al lui Cristea, apoi Ghinescu, Hrib, Grancea, Fosu-Mensah, Bodri şi Ştefanovici au transformat, Olaru a trimis în bară, iar Karacianakov şi Simon au marcat. La 4-4 s-a mers mai departe, cu goluri Tomczyk, Tănase, Telcean, Bura Koţ. Finalul a apărut după ce Kouadio a trimis pe lângă poartă, iar Martinov a semnat golul victoriei.

Astfel,  Poli, care dă senzaţia că nu-i pasă de fondurile obţinute din alte surse de vreme ce are 2 milioane de euro asiguraţi de la Consiliul Local Iaşi, a ieşit pe uşa din dos a Cupei. Mai trebuie precizat că pe lângă faptul că a dat cu piciorul la posibilitatea de a obţine o mulţime de bani, premiile oferite în Cupa României fiind consistente, trupa lui Niculescu i-a privat pe ieşeni de şansa de a vedea echipe de primă ligă în Copou, în partidele din grupele competiţiei fotbalistice interne numărul doi.

Premii consistente irosite de Politehnica

  • Pe lângă cei 8 000 de euro ce puteau fi obţinuţi pentru calificarea în grupele Cupei, Poli ar fi câştigat și  4 000 de euro pentru fiecare punct pe care l-ar fi acumulat în grupe. Vor fi patru grupe de câte şase echipe, însă, ca urmare a ciudatului regulament gândit de Federaţia Română de Fotbal, fiecare formaţie va juca trei partide! Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturi, când se va reveni la sistemul eliminatoriu. Premiile pentru ultimele faze ale Cupei sunt şi mai consistente: 25 000 de euro pentru accederea în sferturi şi alţi 50 000 de euro pentru atingerea semifinalelor. Apoi, finalista va mai primi 10 000 de euro, iar câştigătoarea trofeului – 240 000 de euro.
  • Căpitan de echipă la Poli a fost Lică.
  • Paulevici putea primi al doilea cartonaş galben în minutul 48. Scăpat de eliminare, jucătorul gazdelor a fost schimbat imediat.
  • Gazdele au cerut penalty în minutul 57, când au considerat că Fosu-Mensah a făcut henţ în careu.
  • Vocea lui Cornăţeanu s-a auzit aproape în permanenţă, indicaţiile preferate ale tehnicianului fiind “Bravo!”, “Haide!”, “Sus!”, cuvinte pe care le-a rostit foarte des.
  • Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Brînză, Ureche şi Condurachi.
  • Arena pe care s-a disputat partida poartă numele fostului mare internaţional Ştefan Dobay, care a jucat în perioada 1926-1948, el participând şi la două turnee finale ale Campionatului Mondial, în 1934 şi 1938. Poreclit “Calul”, Dobay, care s-a născut la Dumbrăviţa, a marcat 19 goluri în 41 de apariţii sub tricolor. Fostul atacant a fost apoi antrenor în perioada 1948-1959 (s-a pensionat în 1960, din cauza unei boli), pregătind, printre altele, pe CCA (denumirea sub care s-a înfiinţat Steaua), UTA sau CFR Cluj. A cucerit cinci campionate (patru ca jucător, unul ca antrenor) şi trei Cupe (două ca jucător) şi de patru ori titlul de golgeter al României. Ştefan Dobay a decedat în 1994, la aproape 85 de ani.
  • Manager la gazde este Florin Macavei, fost fundaş la Poli Timişoara şi Dinamo Bucureşti.
  • Arbitrii asistenţi de ieri sunt fraţi.
  • Imediat după meci, Poli a plecat spre casă. Aseară, echipa urma să stea la Cluj, sosirea în Copou fiind prevăzută a avea loc astăzi. De mâine, la Politehnica se va lucra în efectiv complet, atât în ceea ce priveşte antrenorii, cât şi jucătorii. Următoarea partidă oficială a Iaşului va avea loc sâmbătă, de la ora 11:00, în Copou, în compania unei alte nou-promovate, Minaur Baia Mare. Disputa va conta pentru etapa a VIII-a a Ligii a II-a de fotbal.

Comentarii