Bătaie într-un magazin din Paşcani. Judecătorii se uită prin sticla vitrinei, dar nu văd cine pe cine loveşte

joi, 06 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Bătaie într-un magazin din Paşcani. Judecătorii se uită prin sticla vitrinei, dar nu văd cine pe cine loveşte

Femeile cu copii trebuie să se gândească de două ori înainte să ceară protecția legii împotriva partenerului violent. Legea le asigură protecția fizică, dar le lasă descoperite din punct de vedere material. Dacă în urma unui divorț, tatălui i se impune să plătească pensie alimentară copilului, în cazul emiterii unui ordin de protecție, el nu are nicio obligație.

Un caz aflat în analiza Judecătoriei Pașcani este ilustrativ pentru situația în care se află femeile care cer protecția legii. Femeia a cerut emiterea unui ordin de protecție împotriva fostului concubin, cu care are un băiețel.

Ea a solicitat impunerea, pe perioada maximă de 6 luni permisă de lege, a unei distanțe minime pe care fostul concubin să o păstreze față de ea, față de mama sa și față de copil, dar și să i se interzică deplasarea în zonele frecventate în mod obișnuit de ea. În plus, femeia a cerut stabilirea unei pensii de întreținere în favoarea copilului.

Femeia și-a justificat solicitarea prin faptul că în dimineața zilei de 1 iulie fusese agresată de fostul concubin, aflat în stare de ebrietate, în incinta unui magazin din Pașcani.

Bărbatul o lovise, agresând-o și pe mama sa. Nu era de altfel pentru prima oară, în trecut bărbatul amenințând-o cu moartea. De cealaltă parte, bărbatul a recunoscut existența unui conflict, afirmând însă că fusese provocat și agresat de cele două femei. Imaginile video disponibile de la camerele din zonă nu i-au lămurit foarte mult pe magistrații Judecătoriei Pașcani.

Părinții par a se întâlni în condiții normale, în fața magazinului. Mama îi dă de băut copilului, tatăl îl unge cu cremă de protecție solară. Ulterior însă, în magazin, lucrurile degenerează.

„Prin sticla geamului magazinului, instanța observă siluetele acestora îmbrâncindu-se reciproc și, deși înregistrarea nu este cu sunet, se pare că au existat și țipete ale persoanelor implicate în altercație, întrucât trecătorii se opreau și se uitau la ce se întâmplă în incinta magazinului. Reclamanta iese din magazin cu copilul în brațe, în urma acesteia iese și mama sa, care merge ușor adusă de spate și cu capul plecat, o persoană îi dă un șervețel pe care aceasta îl duce la gură, părând a fi agresată și sângerând”, au reținut judecătorii.

Toți trei adulții participanți la incident au mers ulterior la UPU, judecătorii nereușind să stabilească cine anume generase confllictul.

Judecătorii au decis totuși emiterea unui ordin de protecție în favoarea femeii, pe o durată de 5 luni. Ei au respins însă cererea de limitare a deplasărilor bărbatului pentru că acesta, instructor auto, s-ar fi putut găsi în situația de a nu-și mai putea practica meseria. Nici solicitarea de acordare a unei pensii de întreținere nu a fost acceptată de judecători.

„Legea nr. 217/2003 (pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, n.r.), permite obligarea agresorului la suportarea costului întreținerii locuinței provizorii în care victima a fost nevoită să se refugieze, însă dispozițiile legii speciale nu permit și stabilirea în sarcina pârâtului a pensiei de întreținere datorate pentru copilul minor al părților litigante”, au arătat magistrații. Pronunțată marți, sentința poate fi contestată cu apel. 

Comentarii