Biserica „Sfântul Spiridon” și Turnul Clopotniță cu două cișmele, reabilitate

joi, 12 august 2021, 17:00
2 MIN
 Biserica „Sfântul Spiridon” și Turnul Clopotniță cu două cișmele, reabilitate

Primăria Municipiului Iaşi a semnat un parteneriat cu Parohia Sf. Spiridon în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare reabilitării atât a Bisericii, cât şi a Turnului Clopotniţă cu cele două cişmele.

Primăria va asigura finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării fondurilor europene.

„Un monument superb al Iașului, situat chiar în centrul orașului, va fi reabilitat cu fonduri europene. Atât Biserica „Sfântul Spiridon” cât și Turnul Clopotniță cu cele două cișmele își vor recăpăta – cât mai repede, sperăm – strălucirea de odinioară. În urmă cu ceva timp s-a mai încercat refacerea Turnului, dar finanțarea a fost sistată în mod inexplicabil. Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, Primăria Municipiului a venit în ajutorul Parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene. Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În biserică este îngropat trupul Domnitorului Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul.

La clopotniţă, în 1843 a fost montat (fiind adus de la Paris) primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul ceasornicar Collin de Wagner.

În 1892 au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena

Lângă turnul clopotniței se află cele două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea, a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.

Urmăriți pagina de Facebook a Primăriei Iași.

Comentarii