De Sănătate

Punem punctul pe știi

Blestemul cardurilor de sănătate: săptămâna trecută sistemul nu a mers aproape deloc, iar pacienții au așteptat ore în șir

sâmbătă, 11 martie 2023, 02:50
4 MIN
 Blestemul cardurilor de sănătate: săptămâna trecută sistemul nu a mers aproape deloc, iar pacienții au așteptat ore în șir

Medicii din România se plâng din nou de faptul că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care citește cardurile de sănătate ale pacienților pentru a putea emite rețete și trimiteri, are mari probleme de funcționare. 

Medicii și pacienții din Iași cu care a vorbit „Ziarul de Iași” spun că problemele din ultimele două săptămâni au fost și mai mari decât de obicei: timp de așteptare de câteva ore pentru probleme de rezolvat la spital, iar în multe cazuri pacienții sunt nevoiți să lase cardurile de sănătate la medicii de familie și să vină a doua zi să ridice rețetele.

Blocajele sistemului au fost reclamate de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) încă de săptămâna trecută, iar medicii din Iași cu care a vorbit „Ziarul de Iași” spun că în ultimele șapte zile sistemul mai mult nu a funcționat, decât să poată fi utilizat.

„De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional. Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, categoriile de asigurat eronate existente în sistem prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate”, se menționează într-un comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Cozi și la spitale, și la medicul de familie

Andrei este un pacient din Iași care a mers la medicul curant, la începutul lunii martie, să ridice o rețetă pentru o boală cronică, așa cum face în fiecare lună. Acum când a mers, deși nu era nici luni, nici o zi care se anunța în mod special aglomerată, a așteptat peste 90 de minute până când a mers sistemul pentru a putea să ia rețeta. Înaintea sa, alți pacienți pe care i-a găsit în așteptare au rămas după ce el a plecat, așteptând fie o rețetă, fie o trimitere, fie chiar medicamente din farmacia spitalului.

„Nu am nimic cu medicii, înțeleg că situația este complicată pentru toată lumea, dar dacă vine cineva cu o problemă mai gravă decât mine ce face? Știu că urgențele sunt rezolvate, dar uneori e bine să nu ai o problemă înainte de a deveni urgență. Sunt permanent probleme cu sistemul și cu cardul de sănătate, din ce am întâlnit eu, dar ca acum parcă nu a fost niciodată. Sala de așteptare era plină cu alți zeci de oameni care aveau nevoie de trimiteri”, a spus bărbatul pentru „Ziarul de Iași”.

O altă problemă a fost la medicii de familie, unde sistemul se bloca și nu permitea eliberarea trimiterilor sau emiterea de rețete. Un bărbat care a fost marți la medicul său de familie de la un cabinet din centrul orașului a fost nevoit să lase cardul peste noapte și să se întoarcă a doua zi pentru a lua rețeta.

„Mi s-a întâmplat și mie, și prietenilor, de multe ori același lucru: mergem, așteptăm o jumătate de oră, și dacă nu funcționează lăsăm cardul și PIN-ul și încearcă medicul când sistemul e mai liber. A doua zi venim și ridicăm hârtiile. Nu e urgență, că luăm în fiecare zi pastile și nu venim niciodată când se termină stocurile de acasă”, a spus acesta.

Medicii, bun de plată

Medicii spun că problemele apar la eliberarea tuturor documentelor medicale, inclusiv la validarea consultațiilor realizate de medicii de familie. Acesta fapt va duce la imputarea unor cheltuieli medicilor, chiar dacă responsabilitatea nu este a lor.

„Aceste disfuncţii majore predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie precum și prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de rețete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, au mai spus cei de la SNMF. 

 

 

Comentarii