Blocul pe o palmă de teren al firmei din siajul familiei Asimionesei: Primăria se afundă şi mai tare în propriile decizii dubioase

miercuri, 17 mai 2023, 01:51
2 MIN
 Blocul pe o palmă de teren al firmei din siajul familiei Asimionesei: Primăria se afundă şi mai tare în propriile decizii dubioase

Primăria a fost obligată de judecători să suporte consecinţele propriilor acte. La patru ani după ce municipalitatea a aprobat un plan urbanistic zonal pentru construirea unui bloc pe o palmă de pământ, Curtea de Apel a obligat Primăria să emită şi autorizaţia de construire.

 

În 2019, Consiliul Local a aprobat un plan urbanistic zonal propus de SC Grafic Beta Trust SRL, firmă apropiată familiei Asimionesei, care patronează publicaţia „Bună ziua Iaşi”. Proiectul viza construirea unui bloc de şase etaje pe o suprafaţă de doar 379 mp, pe strada Hatman Şendrea nr. 46-48. Doi ani mai târziu, SC Ina Design Company a cerut autorizarea construcţiei, în baza PUZ-ului şi a certificatului de urbanism deja aprobate de Primărie. De această dată, municipalitatea nu a mai fost de acord cu proiectul şi a respins cele trei cereri depuse de firmă.

Cazul a ajuns în instanţă în februarie anul trecut. În faţa Tribunalului, Primăria a invocat neconcordanţe în documente şi lipsa unor avize. Argumentele municipalităţii nu i-au convins pe judecători, care au constatat că acestea erau generale, fără a identifica clar eventualele probleme existente. Ca urmare, prin sentinţa pronunţată, magistraţii Tribunalului au obligat municipalitatea să elibereze autorizaţia de construire cerută de Ina Design SRL.

Citiți și: Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer

Singura şansă a Primărie era ca, în recurs, să obţină casarea sentinţei şi rejudecarea cazului. Acest lucru s-a şi întâmplat, fără însă ca situaţia să se schimbe în fapt. Curtea de Apel a admis recursul promovat de Primărie şi a dispus casarea parţială a sentinţei Tribunalului. După ce au analizat însă din nou dosarul, judecătorii au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi colegii de la instanţa inferioară. Primăria a fost obligată să soluţioneze cererea Ina Design SRL de emitere a autorizaţiei de construire, singura condiţie pusă fiind ca autorizaţia să respecte funcţia mixtă a zonei. Or, solicitarea Ina Design SRL viza construirea de spaţii rezidenţiale, comerciale şi birouri, deci a unui imobil cu funcţie mixtă. Prin sentinţa definitivă pronunţată de Curtea de Apel, municipalitatea a fost obligată şi la plata a 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Comentarii