Bodea şi Chichirău în peisajul politic local

vineri, 26 iunie 2020, 01:50
5 MIN
 Bodea şi Chichirău în peisajul politic local

Vor câştiga? Vor pierde? Unul, sau amândoi? Nu în aceşti termeni credem că s-au făcut calculele la USR-PLUS, ci în cu totul alt mod.

Lansarea recentă, de la sfârşitul săptămânii trecute, a candidaţilor USR-PLUS pentru Primăria municipiul şi şefia Consiliului Judeţean Iaşi a fost o surpriză pentru bună parte din alegătorii ieşeni. A surprins oarecum chiar şi pe unii dintre cei mai informaţi, ziarişti sau politicieni, în ciuda informaţiilor neoficiale în acest sens care circulau deja de ceva vreme. Şi asta mai ales în ce priveşte desemnarea ex-liberalului Marius Bodea la Consiliul Judeţean, ştiut fiind că acesta a fost cel mai activ critic al primarului Mihai Chirica cel puţin în ultimii patru ani, şi că bună parte din activitatea sa politică s-a axat în acest timp pe problemele edilitare, în special urbanistice, ale municipiului Iaşi, şi pe demascarea aşa-numitelor abuzuri ale administraţiei Chirica-PSD din Primărie. Iată aşadar, hodoronc-tronc, Bodea vine la judeţ, iar la Primărie, drept candidat, noua lui colegă Cosette Chichirău! Iată, deci, tandemul Bodea-Chichirău!

Nu puţini sunt cei care nu le dau şanse, fie că îi votează sau nu. Să vedem însă, mai întâi, ce şi-au propus! Să încercăm în primul rând să înţelegem de ce s-a preferat aceste candidaturi aşa, şi nu invers, cum opinează mulţi, şi apoi să încercăm şi o evaluare a şanselor fiecăruia dintre cei doi!

Calculul politic al USR-PLUS, pe scurt, pare să fi fost în acest sens: Bodea nu avea şanse să-l bată pe Chirica la Primărie, în timp ce Cosette Chichirău sau, mai rău probabil, Daniel Şandru (PLUS) nu i-ar fi putut pune vreo problemă serioasă la alegerile pentru şefia CJ nici lui Costel Alexe (PNL), şi cu atât mai puţin lui Maricel Popa (PSD). Şi mai pe scurt, în cazul unui tandem cum se aşteptau cei mai mulţi, aproape că USR-PLUS nu ar fi contat la alegerile din septembrie de la Iaşi.

Deodată, însă, inversarea tandemului ridică probleme serioase, cel puţin în una din taberele adverse. În plus, cu sau fără victorii ale măcar unuia din cei doi, scorul formaţiunii, socotit în număr de consilieri în viitoarele Consiliu Local şi Consiliu Judeţean, poate fi astfel mai bine maximizat. USR pare aşadar, în acest mod, chiar să conteze la toamnă.

Iată şi de ce!

O privire succintă asupra ultimelor alegeri de la Iaşi, cele europarlamentare, arată următoarele procente, în judeţ: USR PLUS – 26,5%, PNL – 25,6%, PSD: 20,6%, Pro România – 6,5%, PMP – 5,9%.

Pe municipiu, mai categoric: USR PLUS – 36,9%, PNL – 18,5%, PSD – 15,1%, Pro România – 6,8%, PMP – 6,2%, Gregoriana Tudoran (susţinută de asociaţiile care militează pentru autostradă) – 5,6%. Desigur, preferinţele politice s-au mai schimbat de atunci, iar preluarea guvernării de către PNL este de presupus ca a ridicat scorul partidului.

La judeţ, sondajele preelectorale indică acum o competiţie în favoarea PNL, dar terenul este nesigur. Dacă în mediul rural rezultatele ar putea fi predictibile analizând fidelitatea sau migraţia primarilor, mediul urban urmează să facă diferenţa. Acesta este motivul pentru care liberalii l-au adus în propria tabără pe Mihai Chirica, pentru a întări flancul urban al lui Costel Alexe.

În plus, e de presupus că Bodea, fost liberal, poate „rupe” parţial din alegătorii PNL pe care ar miza Alexe. De altfel, intrarea lui Bodea aici în cursă pune cele mai mari probleme candidatului liberal, tocmai din acest motiv. Alegerile se câştigă însă din primul tur: va deschide asta calea candidatului PSD? Ne ferim de pronosticuri, nici nu doream asta: vrem doar să argumentăm că, odată cu intrarea lui Marius Bodea în cursa pentru judeţ, el având suficientă notorietate cât să poate fructifica şi atrage votanţii USR de anul trecut, plus ceva din zona liberală, jocul este deschis oricărui rezultat – Bodea, Alexe, Popa. Totodată, USR, cu sau fără câştigător la şefia CJ sau Primărie, are toate motivele să spere la o echipă redutabilă de consilieri în viitorul CJ, cât să conteze serios în politica judeţeană din viitorul mandat. Iată, deci, o perspectivă ce nu avea cum să fie imaginată în cazul în care USR-PLUS ar fi mers la şefia CJ cu Cosette Chichirău (problemă care de altfel nici nu s-a pus în mod tranşant), a cărei notorietate e mult sub scorul partidului, sau cu cvasinecunoscutul Daniel Şandru, de la PLUS.

La Primărie, lucrurile sunt ceva mai complicate, iar procentele de anul trecut de la europene, deşi mult mai favorabile USR decât la judeţ, vor fi total bulversate de candidatul primar în funcţie, Mihai Chirica, candidat ce la europene nu a fost contabilizat. Cel care, fără discuţie, va culege alegători atât din zona tradiţională PSD, urmare a trecutul său politic şi nu numai, cât şi din cea liberală, urmare a noii sale orientări politice. E de altfel de imaginat că USR nu şi-a făcut planuri prea optimiste în a câştiga Primăria Iaşi. Cum de altfel nici PSD nu a făcut asta, jocurile părând a fi făcute deja pentru Chirica. Miza la Primărie va fi aşadar nu fotoliul de edil şef, care nu-i mai poate fi şterpelit lui Chirica decât printr-o minune sau vreo lovitură neaşteptată a Justiţiei, ci numărul de consilieri din viitorul CL. Iar aici candidatul USR Cosette Chichirău, care, cum spuneam, stă binişor sub scorul mare al partidului în municipiu, va putea fi ajutată prin ricoşeu de candidatura la CJ a lui Marius Bodea, mai cunoscut şi mai vizibil. Oricum, o candidatura net mai bună decât varianta aliaţilor din PLUS, care îşi doreau la Iaşi un candidat ieşean la origini, dar stabilit în Bucureşti: Liviu Iolu, cvasinecunoscut marelui public.

Astea, am zice, sunt în realitate mizele USR-PLUS la alegerile locale din toamnă. Iar modul în care a fost gândită strategia nu putem spune că va aduce în faţă câştigători, deşi e posibil măcar într-un caz. Dar va face ca formaţiunea chiar să conteze la acest scrutin. Poate nu pare mult, dar este…

Comentarii