Câine împuşcat cu o armă de vânătoare şi apoi izbit de un copac pentru a fi omorât

marți, 28 decembrie 2021, 02:54
3 MIN
 Câine împuşcat cu o armă de vânătoare şi apoi izbit de un copac pentru a fi omorât

Legislaţia referitoare la protecţia animalelor nu îi impresionează pe ieşeni. Din trei bărbaţi din Bârnova care au pus la cale o partidă de vânătoare împotriva unui câine, doi au ajuns în faţa instanţei. În primă instanţă, cei doi au primit pedepse cu suspendare.

De aproximativ un an, F.F. era deranjat de apariţia unui câine fără stăpân, care îi intra constant în curte. Mânca alimentele puse pentru propriii câini, îi speria păsările, îi lua papucii de la uşă. Câinele venea în zonă întrucât vecinii lui F.F. îi mai dădeau de mâncare. Agasat, acesta a apelat la un fost poştaş, Constantin Donici, care era vânător, având o puşcă cu două ţevi de fabricaţie sovietică, IJ-58 Baikal. I-a solicitat acestuia ca, atunci când mai are drum pe la el, să împuşte şi câinele. După aproximativ o lună, Donici a ajuns în zonă, unde s-a întâlnit întâmplător cu un agent de pază, Cezar Carp. Şi acesta fusese vânător, dar îşi pierduse dreptul de a purta armă în 2014. Împreună, au mers la F.F., Donici având şi puşca la el. Gazda i-a invitat în curte, unde au băut câteva pahare de vin, în aşteptarea câinelui.

Când acesta şi-a făcut apariţia, Donici a încărcat arma şi i-a dat-o lui Carp, spunându-i să tragă el, întrucât lui îi este milă. Carp nu a aşteptat să fie rugat. A ridicat arma şi a tras de două ori, rănind grav câinele, fără însă a-l ucide. L-a lovit cu patul puştii, apoi l-a luat de picioare şi l-a izbit de un copac, pentru a-l omorî. Alertaţi de focurile de armă, vecinii au ieşit la porţi, unii dintre ei ajungând ulterior martori în instanţă.

Donici şi Carp au fost trimişi în judecată, primul dintre ei pentru instigare la uciderea câinilor de către alte persoane decât cele autorizate sau prin alte metode decât eutanasierea, iar Carp, pentru uz de armă fără drept. Pe parcursul anchetei şi a procesului, Donici a negat iniţial orice implicare, iar apoi s-a prevalat de dreptul la tăcere. Detaliile incidentului au fost însă desluşite de magistraţi din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie şi din declaraţiile martorilor. Corpul câinelui fusese ridicat şi predat Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar buletinul de analiză nu a mai ajuns la dosar.

„În ceea ce priveşte corpul animalului ucis, reţinem că acesta a fost ridicat şi a fost predat laboratorului DSVSA în vederea efectuării unei constatări a cauzei decesului, dar din motive care ţin fie de organizarea aceste instituţii, fie de lipsa de diligenţă a poliţiştilor care au asigurat ridicarea şi transportul câinelui ucis, buletinul de analiză înaintat la dosarul cauzei priveşte examinarea cadavrului altui câine decât cel care a fost ucis”, au consemnat judecătorii.

Magistraţii s-au arătat îngăduitori cu cei doi, în condiţiile în care faptele lor sunt pasibile de închisoare de până la trei ani. „În ceea ce priveşte circumstanţele lor personale, reţinem că sunt persoane mature, căsătoriţi, fără antecedente penale. Din înscrisurile în circumstanţiere depuse pentru inculpatul Carp Cezar, reiese că acesta este căsătorit, cu trei copii majori, are calitatea de agent de pază, iar în mediul de apartenenţă este perceput ca fiind o persoană serioasă, liniştită şi responsabilă”, au reţinut judecătorii. Cezar Carp a fost condamnat la 10 luni de închisoare, dar cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, interzicându-i totodată dreptul de a purta arme. În cazul lui Constantin Donici, pedeapsa stabilită a fost de 6 luni de închisoare, tot cu amânare pe un termen de 2 ani, nici el nemaiavând dreptul de a folosi arme. 

Comentarii