Când vor fi aleși rectorii universităților din Iași? Calendarul alegerilor la fiecare instituție de invățământ superior

joi, 30 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Când vor fi aleși rectorii universităților din Iași? Calendarul alegerilor la fiecare instituție de invățământ superior

Luna decembrie deschide sezonul noilor alegeri pentru conducătorii instituțiilor ieșene de învățământ superior pe o perioadă de 5 ani. Procesele electorale  se vor desfășura, în marea lor majoritate, pe parcursul următoarelor patru luni.

După Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV), se pregătesc de alegeri în luna ianuarie, respectiv februarie, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa” şi Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) . În ceea ce privește Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” (TUIASI), încă nu a fost validat calendarul în biroul electoral universitar.

Calendarul alegerilor la USV 

Alegerile pentru funcţia de rector al USV Iaşi sunt programate în data de 6 decembrie 2023, în intervalul orar 9.00 – 17.00. Locul de desfăşurare va fi Aula Magna “Haralamb Vasiliu”, din Corpul central al Universităţii. Astfel, cadrele didactice şi reprezentanţii studenţilor în Consiliile facultăţilor şi Senat sunt rugaţi să se prezinte la vot cu cartea de identitate. Ulterior, pe 11 decembrie va avea loc Şedinţa Senatului pentru validarea rezultatelor alegerii Rectorului, urmând ca trei zile mai târziu Ministerul Educaţiei să confirme rectorul.

Numirea prorectorilor de către noul rector, după confirmarea acestuia, cu consultarea Senatului este programată în perioada 4 – 8 martie 2024. Menţionăm că în acelaşi interval va fi organizat şi concursul pentru funcţiile de decan. Validarea concursurilor pentru aceste funcţii va începe pe 22 martie şi se va încheia pe 25.

Calendarul alegerilor la UAIC

La Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” depunerea candidaturilor pentru funcția de Rector va fi  în perioada 26 februarie – 1 martie 2024. Ulterior, Turul I de alegeri este programat pe 12 martie, urmând ca pe 13 să fie afișate rezultatele provizorii. După rezolvarea contestațiilor de pe 15 martie, Turul II este programat pe 18 martie, ședința de Senat pentru validarea Rectorului fiind în perioada 19-25 martie.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie și se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfășoară concursul și desemnarea decanilor. 

Calendarul alegerilor la UMF

Calendarul alegerilor la UMF Iași a fost aprobat în ședința Senatului de pe data 21 noiembrie. Conform hotărârii Senatului, calendarul este următorul: pe 8 ianuarie – depunerea candidaturilor pentru toate funcțiile de conducere/structurile de conducere; 9 ianuarie – publicarea listei candidaților înainte de contestații.

Între 10-11 ianuarie este programată depunerea și soluționarea contestațiilor, în timp ce pe 12 ianuarie va avea loc prezentarea candidaturilor în fața comunității academice.

Pe 15 ianuarie – Turul I de scrutin – vot în Departamente pentru Director de Departament, Consiliile Departamentale, Consiliul Facultății, Senat și Rector. Apoi, pe 18 ianuarie – Turul II de scrutin. În perioada  19-22 ianuarie vor fi validate rezultate alegerilor în Consiliul Departamentului, Consiliul Facultății și Senat, astfel încât pe 23 ianuarie să aibă loc transmiterea la ME a dosarului de confirmare a Rectorului, împreună cu Metodologia proprie de alegeri.

Comentarii