Caz ciudat la Iaşi: cel furat a fost condamnat la 3 ani de puşcărie. Totul s-a petrecut la târgul din Şipote

marți, 14 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Caz ciudat la Iaşi: cel furat a fost condamnat la 3 ani de puşcărie. Totul s-a petrecut la târgul din Şipote

Un ieşean a ajuns în pragul puşcăriei după ce a încercat să-şi recupereze o drujbă din mâinile celui care i-o furase. Incidentul s-a soldat cu moarte de om, dar şi cu un proces pentru loviri cauzatoare de moarte.

Administrator al unei mici firme de comerţ ambulant, Marius Petrescu se deplasa frecvent la pieţe din judeţele Suceava şi Botoşani. Ajungea şi la Iaşi, în zona rurală. De aproximativ 20 de ani, era o prezenţă familiară la târgul organizat în dimineţile de joi pe marginea drumului în Şipote. Avea locul lui stabil, între tarabele a două familii de localnici. A venit cu marfă şi pe 14 octombrie 2021. Fiind sărbătoare şi o perioadă de restricţii impuse de pandemia COVID, târgul nu era foarte aglomerat. Nu veniseră de altfel nici toţi comercianţii obişnuişi, „vecinii” de tarabă ai lui Petrescu lipsind şi ei. Spre spartul târgului, în dreptul tarabei lui Petrescu a oprit V.D. A luat o drujbă de pe tarabă şi a plecat, fără să manifeste vreo dorinţă de a plăti. Comerciantul a fugit după el şi a pus mâna pe drujbă, trăgând-o spre el.

După o confruntare mută de câteva secunde, în timpul căreia fiecare trăgea de drujbă, mânerul acesteia s-a rupt, iar cei doi au căzut la pământ. Primul s-a ridicat Petrescu. A lăsat pentru o clipă drujba jos şi l-a lovit de două ori cu piciorul pe V.D. Apoi l-a luat pe V.D. la rost, dar a constatat că acesta nu reacţiona, aşa că a sunat la 112. Poliţia a ajuns după trei minute, dar V.D. era deja inconştient. De la localnici, poliţiştii au aflat că acesta era epileptic. Presupunându-se că avusese o criză, a fost chemată ambulanţa, dar V.D. era deja mort. Necropsia avea să arate că săteanul murise în urma unei hemoragii cerebrale puternice.

Din declaraţiile martorilor, coroborate cu rezultatele necropsiei, s-a stabilit că în timpul conflictului cu Petrescu V.D. căzuse cu faţa peste nişte pietre. Comerciantul îl lovise în abdomen şi într-o fesă, dar loviturile nu fuseseră suficient de puternice pentru a-i pune viaţa în pericol. Petrescu a fost trimis în judecată pentru loviri cauzatoare de moarte, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoarea pe o perioadă de 6-12 ani. Magistraţii Tribunalului au reţinut totuşi în favoarea lui circumstanţe atenuante legate de modul în care se desfăşuraseră evenimentele, fapt ce conduce cu reducerea cu o treime a limitelor pedepsei.

Recunoaşterea faptei aşa cum era menţionată în rechizitoriu i-a adus lui Petrescu încă o reducere de o treime a pedepsei. Ca urmare, el a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Rudele victimei au precizat că nu au pretenţii financiare de la inculpat, aşa că el a fost obligat doar la plata a 4.600 lei faţă de Spitalul de Neurochirurgie. Până la pronunţarea sentinţei, factura era deja achitată. Pronunţată vineri, sentinţa nu este încă definitivă.

Comentarii