Ce propune un expert german pentru stoparea celui de-al doilea val al pandemiei

luni, 19 octombrie 2020, 08:00
2 MIN
 Ce propune un expert german pentru stoparea celui de-al doilea val al pandemiei

Al doilea val de coronavirus este în plină efervescenţă în Europa şi rămâne tot mai puţin timp până la perioada anului în care au loc multe adunări de familie: Crăciunul. Este posibilă salvarea acestei perioade? Christian Drosten, directorul de virusologie la spitalul La Charité din Berlin, un „Fernando Simón” german, crede că cheia stă în conceptul de „pre-carantină”, scrie ziarul spaniol 20minutos, citat de Rador.
 

Christian Drosten, care o consiliază pe Angela Merkel şi face parte din grupul de experţi al UE privind coronavirusul, afirmă că, pentru a ne bucura de un Crăciun mai mult sau mai puţin normal, ar fi indicat să evităm toate contactele fizice şi sociale cu cel puţin o săptămână înainte.

„Fiecare individ, desigur, trebuie să ia în considerare modul în care acest lucru poate fi implementat în propria viaţă cotidiană”, a declarat Drosten pentru publicaţia Die Zeit. „Cum să faci asta când ai copii care merg la grădiniţă sau la şcoală? Este posibil să eviţi întâlnirile cu câteva zile înainte de vizitarea familiei sau să lucrezi în totalitate de acasă, dacă munca o permite?”, spune el. „Aceasta ar putea fi o abordare pentru perioada următoare, pentru sărbătorile de toamnă şi poate şi pentru Crăciun, dar acelaşi lucru este valabil şi pentru moment: într-o anumită măsură, oamenii trebuie să cântărească singuri riscurile unei pandemii. Nu există nimeni în siguranţă absolută, există întotdeauna riscuri reziduale”, adaugă Drosten.

„Totul se rezumă la o mulţime de mici decizii de zi cu zi. De exemplu, când ieşi să mănânci şi apare întrebarea dacă ar trebui să intri sau nu în local, chiar dacă este destul de aglomerat. Intri sau spui: „Da, e frig, dar hai să stăm afară încă 15 minute şi atunci să mergem acasă”. Sau întrebarea dacă trebuie într-adevăr să organizezi petrecerea pe care ai planificat-o în această iarnă – poate poţi găsi un spaţiu mai mare sau să o amâni”, explică dr. Drosten

„Niciunul dintre aceste lucruri nu este interzis şi nimeni nu poate sau nu vrea să le reglementeze. Cu toţii trebuie să luăm situaţia în serios, chiar şi atunci când încercăm să avem o viaţă cotidiană normală. Cu toţii trebuie să dezvoltăm o conştientizare adecvată a situaţiei”, a conchis el.

În ceea ce priveşte viitorul virusului, Christian Drosten nu este optimist: „Pe baza datelor disponibile, potenţa virusului nu s-a schimbat, ci doar capacitatea sa de răspândire, deşi minim. Şi este probabil să rămână aşa în viitorul apropiat. Este puţin probabil ca o versiune slăbită a agentului patogen să se stabilească foarte curând”.

SURSA: hotnews.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii