Ce spun directorii principalelor școli din Iași despre măsurile de prevenire a gripei în rândul elevilor

joi, 12 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Ce spun directorii principalelor școli din Iași despre măsurile de prevenire a gripei în rândul elevilor

Modulul 3 a venit şi cu o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal în rândul elevilor. 

După câteva zile de la reînceperea şcolii, însă, situaţia nu este îngrijorătoare. Mai multe licee din Iaşi au confirmat că totul este sub control şi că aplică măsurile elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ce spun directorii unor licee din Iaşi

Elena Calistru, directoarea Colegiului Naţional Iaşi, spune că până în momentul de faţă nu sunt probleme deosebite: „S-a făcut triaj epidemiologic şi nu au fost semnalate cazuri de gripă. Cabinetul medical monitorizează permanent starea de sănătate a copiilor. În plus, colegii mei, dacă sesizează elevi care se simt rău, îi trimit la cabinetul medical”.

Nici la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi nu au fost prezentate cazuri îngrijorătoare. Triajul a fost efectuat tot de către medicii şcolii. „Raportat la aproximativ 1.200 de elevi, putem vorbi de 12-14 cazuri de viroze sau de copii care au rămas acasă. Am luat toate măsurile legate de dezinfectanţi, de aerisirea claselor, de verificare şi din perspectiva diriginţilor a stării de sănătate a copiilor. Am comunicat către părinţi rugămintea de a verifica starea lor de sănătate şi de a prefera să îi ţină acasă, dacă sunt semne, pentru a proteja colectivitatea”, explică Camelia Gavrilă, director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”.

„Nu am înregistrat probleme şi nu ne-am confruntat cu ceva ieşit din comun. Avem cazuri foarte disparate, normale. Nu avem un număr care să atragă atenţia în vreum mod. Foarte rar avem câte un copilaş răcit în câte o clasă, care stă acasă. Aplicăm procedura menţionată de minister”, spune Adina Romanescu, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. Aceasta precizează că situaţia prezentată în exterior, în cazul altor şcoli din ţară, nu se confirmă şi la Liceul de Informatică.

Şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi situaţia se prezintă ca fiind una normală, după spusele directoarei Gabriela Săndulescu: „Nu avem elemente de îngrijorare maximă. Suntem foarte atenţi cu elevii şi cu măsurile de prevenţie. Încercăm să prevenim, nu să tratăm îmbolnăvirile şi sper să reuşim. Suntem foarte atenţi la aceste aspecte de igienă publică”.

Măsurile transmise de ISJ Iaşi

Începând de luni, 9 ianuarie, peste 127.000 de elevi şi preşcolari din învăţământul de stat şi particular din judeţul Iaşi s-au reîntors la cursuri. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Iaşi, a transmis unităţilor şcolare măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, precum şi materialele informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal, elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au realizat diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai şcolarilor/preşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii.

Comentarii