Ce spun expertii despre combinarea bauturilor alcoolice, de-a lungul aceleiasi seri (P)

miercuri, 08 iunie 2022, 09:15
2 MIN
 Ce spun expertii despre combinarea bauturilor alcoolice, de-a lungul aceleiasi seri (P)

Cu siguranta, ai auzit de multe ori faimoasa vorba romaneasca „Vinul dupa bere e placere, berea dupa vin e un chin”, insa te-ai intrebat vreodata cat de adevarata este aceasta? Atunci cand vine vorba despre combinarea diferitelor tipuri de alcool, exista un consens asupra faptului ca o astfel de actiune poate avea efecte nocive.

In cazul in care vrei sa descoperi care este adevarul din spatele acestei credinte, in cele ce urmeaza, specialistii magazinului online BeiCeVrei iti vor oferi toate informatiile de care ai nevoie. Asadar, iata despre ce este vorba!

Inainte de orice, trebuie sa stii ca mult mai importanta decat ordinea sau maniera in care combini diferite bauturi alcoolice este cantitatea pe care o consumi. Ceea ce conteaza cu adevarat este viteza, dar si eficienta cu care organismul tau proceseaza alcoolul primit. Din acest punct de vedere, trebuie amintit faptul ca, anatomic si structural, barbatii pot consuma, in general, mai multe bauturi decat femeile.

Totodata, nivelul de alcool din sange depinde de tipul de batura pe care il alegi. Spre exemplu, daca bei tarie inainte de a consuma bere, vei simti mai intens efectele alcoolului. Din acest motiv, numeroase persoane folosesc o astfel de tehnica in timpul petrecerilor, pentru a nu fi nevoite sa consume prea multe bauturi alcoolice. Un efect opus il are consumul berii inainte de tarie sau lichior – datorita modului in care organismul proceseaza alcoolul, vei fi tentat sa consumi mai mult.

Anumiti specialisti considera ca acest aspect se datoreaza naturii carbogazoase a berii, care irita mucoasa stomacului, aspect ce accelereaza absorbtia de alcool. Totusi, trebuie amintit ca nu exista cercetari efectuate in domeniu care sa confirme o astfel de teorie.

Cu toate acestea, exista o explicatie mult mai fundamentata din punct de vedere stiintific. Mai exact, este vorba despre faptul ca diferite tipuri de bauturi alcoolice contin compusii denumiti "congeneri". Cele care au o cantitate crescuta din acesti compusi au si un potential mai ridicat de a crea senzatia neplacuta de mahmureala, a doua zi.

Cateva exemple de astfel de bauturi sunt cele inchise la culoare, precum whisky, cognac, rom sau vinul rosu. In schimb, cele limpezi, precum vodka, ginul, vinul alb, au mai putini congeneri si nu cauzeaza mahmureli atat de puternice. De amintit si faptul ca amestecarea congenerilor poate amplifica iritatia stomacului.

Drept urmare, nu exista dovezi clare si 100% stiintifice care sa confirme faptul ca, atunci cand combini diferite tipuri de bauturi alcoolice, te vei simti mai rau. Ceea ce conteaza cu adevarat este cantitatea de alcool ingerata.

Astfel, cand bei diferite cocktail-uri sau tarii mai repede decat berea, te vei ameti mai rapid. Mai mult, in timp ce trecerea de la lichior sau tarii la bere este probabil sa scada rata consumului de alcool, berea savurata inainte de bauturile tari este probabil sa o creasca.

Indiferent de modul in care alegi sa consumi alcool, exista tehnici prin care poti scadea riscul de a te trezi mahmur. De exemplu, este o idee buna sa mananci ceva inainte, astfel incat alimentele sa absoarba o parte din alcoolul care ajunge in organism.

De asemenea, este recomandat sa alternezi bauturile cu apa sau suc, aspect care te va mentine hidratat. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca, pentru sanatatea organismului tau, specialistii recomanda consumul moderat de bauturi alcoolice.

Comentarii