Cei mai bolnavi ieșeni lucrează la stat. De câte ori își iau concediu medical. TOP instituții

luni, 20 mai 2019, 01:50
4 MIN
 Cei mai bolnavi ieșeni lucrează la stat. De câte ori își iau concediu medical. TOP instituții

Ziarul de Iaşi a realizat un clasament inedit în funcţie de indemnizaţiile plătite, în medie, pe un certificat medical. Au fost luate în calcul primele 20 de companii ieşene cu cele mai mari sume alocate pentru plata concediilor medicale. Anul trecut, în tot judeţul au fost 924.000 de zile de concedii medicale la un număr de 180.000 de angajaţi.

Spitalul „Sf. Spiridon“ conduce autoritar într-un clasament al angajatorilor realizat după numărul certificatelor medicale eliberate salariaţilor şi după volumul indemnizaţiilor solicitate în 2018 şi în primele patru luni ale anului 2019. Cu 3504 angajaţi, spitalul menţionat a înregistrat 2964 de certificate, în baza cărora au fost calculate plăţi în sumă de 4,39 milioane de lei. De altfel, nu mai puţin de 6 instituţii medicale – cărora li se adaugă Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, ca să rămânem în domeniul sanitar – se află între primii 20 de angajatori ai căror salariaţi au beneficiat de cele mai mari sume alocate pentru plata indemnizaţiilor de concedii medicale. Lista instituţiilor şi societăţilor comerciale a fost prezentată în ultima şedinţă a Colegiului prefectural. Dintre cei 20 de angajatori, trei sferturi sunt instituţii de stat sau societăţi cu capital majoritar de stat, iar cinci sunt firme private.

Pe lângă Spitalul „Sf. Spiridon“, doar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Institutul Regional de Oncologie, UMF, Universitatea „Al.I. Cuza“ şi Amazon au înregistrat un număr de certificate medicale mai mic decât cel al angajaţilor. Cei mai sănătoşi angajaţi se află la Universitatea „Al.I. Cuza“, unde numărul de certificate eliberate este mai mic de jumătate din cel al salariaţilor. La UMF este un raport asemănător, pe când la IRO raportul ajunge la 0,77.

La celălalt capăt al acestui Top 20 se află Almaviva Services, cu 5464 certificate eliberate la un efectiv de 1872 de angajaţi, aproape trei pe cap de angajat (2,91, mai precis). La Compania de Transport Public, numărul concediilor medicale acordate e aproape dublu faţă de numărul salariaţilor. După acest raport, în ordine vin Serviciul de Ambulanţă (1,62 de certificate/ angajat), Salubris (1,59), Primăria Iaşi (1,54) şi Delphi (1,53).

Mărimea salariilor se reflectă în indemnizaţiile de concediu medical

Raportat la venituri, cel mai bine plătite concedii medicale au fost cele acordate personalului de la Spitalul „Sf. Maria“. Efectivul angajat este de 1374 de oameni, iar anul trecut au fost eliberate 1413 certificate, pentru care s-au plătit, în medie pentru un certificat, 1536 de lei. La „Sf. Spiridon“, această medie a fost de 1482 de lei, podiumul fiind completat de Institutul de Psihiatrie Socola, cu 1145 de lei. Pragul de o mie de lei mai este depăşit doar de SJA (1058,95 de lei), angajator după care urmează UMF (994 de lei), Institutul Regional de Oncologie (970 de lei) şi Direcţia Generală de Finanţe Publice (921 de lei). Indemnizaţiile medii cele mai mici din acest Top 20 s-au înregistrat la Almaviva Services (230 lei), Compania de Transport Public (423 de lei) şi SCC Services (441 de lei).

Cu un efectiv angajat de 668 de oameni, Primăria Iaşi a înregistrat anul trecut 1028 de solicitări pentru indemnizaţii de concediu medical, cu o medie de 712 lei. La Salubris, societate cu 1316 certificate înregistrate şi un personal de 825 de angajaţi, indemnizaţia medie a fost 524 de lei.

Trebuie menţionat că persoana aflată în concediu medical poate să primească o indemnizaţie de 75 sau 100 la sută din salariu. Concediul de maternitate şi cel postnatal sunt, de asemenea, medicale, dar nu şi cel de creştere a copilului. În fine, numărul total de zile de concediu medical nu poate să depăşească 183 de zile acordate într-un an, peste acest prag intervenind pensionarea pe caz de boală, temporară sau permanentă.

Informaţiile CJAS nu cuprind şi numărul de zile de concediu medical pentru fiecare angajator, însă pe tot anul 2018 au fost 161.171 de certificate medicale care au însumat 924.020 de zile de prestaţii. În 2017, au fost eliberate 145.972 de certificate, cuprinzând 886.130 de zile, de asemenea mai multe decât în anul precedent. În 2018, cele mai solicitate luni au fost aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu peste 86.000 de zile de concediu medical fiecare.

Prefectul Marian Şerbescu s-a arătat nedumerit faţă de aceste statistici. „E ca şi cum fiecare angajat din judeţ a avut un certificat medical“, a spus el, comparând numărul actelor emise anul trecut cu numărul angajaţilor, de aproape 180.000. „Este o mare problemă pentru toate instituţiile, iar eu văd acest lucru ca o fraudă atunci când un angajat recurge la aşa ceva nu pentru că ar fi bolnav, ci ca să meargă în vacanţă“, a declarat Şerbescu în faţa participanţilor la Colegiul prefectural. Reprezentantul Guvernului a invocat posibilitatea sesizării penale în asemenea cazuri, lucru însă neprevăzut în lege.

Directorul CJAS a precizat că modul de acordare a concediilor medicale este verificat de echipe ale Casei Asigurărilor de Sănătate, completate uneori de ministerul de resort, de direcţiile de sănătate publică etc. „Controlul se realizează ca urmare a sesizării CJAS de către plătitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autorităţilor abilitate să realizeze controlul“, a menţionat Radu Ţibichi, directorul Casei ie­şene. Dacă sunt descoperite nereguli, sunt sesizate comisiile de disciplină din cadrul Colegiului Medici­lor, iar sancţiunile sunt cuprinse în­tre 5000 şi 10.000 de lei. Anul trecut, un singur medic a fost găsit fă­ră documente de susţi­nere a unui certificat eliberat de el, a mai spus directorul CJAS.

Comentarii