Chipul sindicalistului ucis, Virgil Săhleanu, pe o pictură murală de 440 mp

vineri, 26 noiembrie 2021, 03:01
2 MIN
 Chipul sindicalistului ucis, Virgil Săhleanu, pe o pictură murală de 440 mp

Patru artişti cunoscuţi la nivel naţional care realizează artă stradală vor realiza la Iaşi un amplu proiect de pictură murală care va acoperi 440 de metri pătraţi la Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi, proiectul fiind realizat în amintirea sindicalistului Virgil Săhleanu.

Cei patru artişti, HarceaPacea, Vladude, Frag.menta şi Cuser, vor realiza o pictură murală de dimensiuni foarte mari ce are în centru figura lui Virgil Săhleanu, sindicalistul considerat simbol al luptei anticorupţie.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Artipic, lucrarea colaborativă de 440 de metri pătraţi este intitulată „Solidaritate prin creativitate”, urmând să se realizeze pe zidul lateral al Casei de Cultură a Sindicatelor Iaşi.

„Aceasta încearcă să pună în lumină persoane şi întâmplări marcante din istoria recentă a Iaşului, totodată punctând artistic repere din tranziţia zonei industriale ieşene. Punctul de interes al lucrării este persoana inginerului Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat în anul 2000 pentru că lupta pentru dreptatea muncitorilor uzinei Tepro Iaşi”, au subliniat reprezentanţii Asociaţiei Artipic.

Artiştii vor lucra la „Solidaritate prin creativitate” timp de 10 zile, până la data de 5 decembrie 2021. Proiectul în cadrul căruia este realizată pictura poartă numele de RegenerARTE Urbană, implementat de Asociaţia Artipic, proiect ce îşi propune creşterea gradului de dezvoltare a sectorului cultural ieşean. Proiectul este finanţat de Primăria Muncipiului Iaşi, fiind realizat în parteneriat cu Savana, BCR, Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi şi Asociaţia Iaşi Travel.

Pe lângă pictura murală de 440 de metri pătraţi, proiectul presupune şi organizarea unui tur ghidat online prin care vor fi prezentate noile atracţii de pe traseul artei urbane, tur realizat de către ghizii de la Iaşi.Travel. (H)arta Urbană a Iașului va fi actualizată şi personalizată, scopul final fiind realizarea unei imagini complete şi actuale a artei urbane din Iaşi.

Comentarii