Chirica, pe post de penibil: ce nu s-a văzut la vizita președintelui Iohannis în Iași

luni, 07 octombrie 2019, 02:03
6 MIN
 Chirica, pe post de penibil: ce nu s-a văzut la vizita președintelui Iohannis în Iași

Dincolo de caracterul electoral, vizita preşedintelui la Iaşi în acest weekend pare să fi pus capăt în mod brutal speranţelor celor ce aranjau o eventuală intrare a primarului Mihai Chirica în PNL. “Ziarul de Iaşi” vă relatează cu lux de amănunte modul ridicol în care primarul celui mai mare oraş din ţară după capitală a vrut să obţină o întrevedere cu Klaus Iohannis. Este jenant pentru orice ieşean ca primarul lor să aştepte o oră jumătate pe hol, cu flori şi cocardă tricoloră, o întrevedere la care nu era nici dorit, nici aşteptat. Deși anunţase anterior oficial că are programată o întrevedere cu şeful statului, acesta aproape că nici nu s-a oprit când a trecut pe lângă Mihai Chirica, vineri seară, la hotel. “Toţi liderii naţionali au făcut băşcălie de, citez, «amărâtul ăla». Este halucinant ce am văzut acolo, atâta degradare…”, ne spune un martor.

Vizita lui Klaus Iohannis la Iaşi, sâmbătă, a fost încadrată de două accidente rutiere teribile, ambele petrecute pe drumuri naţionale: cel din Ialomiţa, din zorii aceleiaşi zile, şi cel din Bălţaţi-Iaşi, petrecut ieri la amiază. Lipsa unei infrastructuri rutiere adaptată traficului în creştere a fost invocată aproape în toate discursurile celor care au vorbit în faţa celor aproximativ 2.000 de participanţi la Adunarea organizaţiilor PNL din nord-estul României, însă şeful statului a acuzat că „această nepăsare criminală a pesediştilor costă vieţi, costă vieţi de români“.

De altfel, chiar la sosire, preşedintele a fost întâmpinat de liderii celor două asociaţii pro-autostradă – iar Klaus Iohannis s-a îndreptat direct spre bannerele desfăşurate de aceştia.

Cel mai mare conţinea un mesaj adresat lui: „Domnule preşedinte, nu uitaţi de Autostrada Unirii A8!“. Atât lor, cât şi celor din sală, şeful statului le-a spus că, „dacă scăpăm de pesedişti şi ajungem, în final, să avem un guvern liberal, această autostradă se va face“.

Imagini de la Centrul Providența în timpul discuțiilor găsiți în GALERIE FOTO și  GALERIE FOTO 1

El s-a arătat convins că moţiunea de cenzură ce va fi dezbătută joi în plenul Parlamentului va duce la căderea Guvernu­lui Dăncilă, dar şi-a nuan­ţat imediat discursul pe acest subiect. A atacat în schimb partidul de guver­nă­mânt pentru amânarea examenului de rezidenţiat. Despre tergiversarea construirii autostrăzii A8 şi costul în vieţi omeneşti în fiecare an pierdut astfel a vorbit şi liderul PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe. În discursul lui, europarlamentarul Rareş Bogdan, cel văzut de mulţi drept viitorul lider al PNL, s-a referit la lipsa unei săli. El i-a chemat pe toţi ce prezenţi să voteze „pe 10 şi pe 24“ (cele două tururi de la alegerile prezidenţuale, n.r.), „iar apoi să-i alegeţi pe reprezentanţii noştri care vor câştiga toate consiliile judeţene şi toate primăriile din Moldova, pentru a avea şi aici, la Iaşi, în capitala Moldo­vei, o sală la fel ca la Cluj sau la Sibiu!“. Declaraţie văzută de liberali drept un semn clar de delimitare de Mihai Chirica, cu care unii colegi de-ai lor au negociat în ultima perioadă o eventuală aderare la partid.

La încheierea adunării, preşedintele şi Prima Doamnă, împreună cu li­derii PNL, au făcut o adevărată şedinţă foto cu grupurile de liberali venite din toate judeţele Regiunii de Nord-Est. După mai bine de un sfert de oră, şeful statului s-a urcat în maşină şi a plecat ulterior spre Tărgu Mureş.
 
 
Momente jenante cu primarul Iaşului
 
Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Iaşi încă de vineri seară. Totuşi, şeful statului nu s-a întâlnit cu primarul Iaşului, deşi acesta din urmă anunţase cu doar o zi înainte o întrevedere certă cu Klaus Iohannis, programată. În plus, e greu de crezut că preşedintele va reveni pentru Sărbătorile Iaşului, unde Mihai Chirica l-a invitat. Seara a avut însă parte de momente penibile cu primarul Iaşului. Asta pentru că singurul contact, şi acela pasager şi neprogramat, al primarului cu preşedintele a fost în holul hotelului Internaţional, unde familia prezidenţială a ajuns vineri seară în jurul orelor 20. Surse din PNL ne-au relatat că Mihai Chirica a aşteptat în hol aproape o oră jumă­tate, cu un buchet de flori şi cu eşarfa tricoloră de primar, venirea lui Klaus Iohannis.
 
 
Chirica a venit inclusiv cu doi fotografi, care au fost însă daţi afară din hotel înainte de sosi­rea preşedintelui, la ce­rerea SPP. Când Iohannis şi soţia au ajuns, martorii spun că Mihai Chirica a alergat după ei să le ureze bun venit şi să le dea florile, punându-şi în pripă eşarfa tricoloră de primar, cei doi schimbând doar două vorbe, de comple­zenţă, aproape din mers. Ulterior, primarul a ieşit din hotel şi a făcut o scurtă declaraţie, în care nu a spus nimic concret, dar în care a vorbit de întâlnirea „programată“ cu preşedintele, lucru care i-a înfuriat pe liberalii ieşeni. „Chirica a minţit ca de obicei. Iohannis nu a avut nicio întâlnire programată la Iaşi cu Chirica, pe niciun fel de temă, nici oficială nici privată. Nu au existat nici măcar discuţii. Singurul contact cu Iohannis al lui Chirica a fost unul neprogramat, jenant, vineri seară la hotel, când primarul a stat o oră stingher pe hol la intrare cu un buchet de flori şi tricolorul pe el… Mai mult, la hotel toţi liderii PNL treceau pe lângă Chirica în drumul lor spre toaleta de la recepţie fără măcar o minimă complezenţă. Iar la masa de vineri seară de la hotel, cu preşedintele, toţi liderii naţionali au făcut băşcălie de, citez, «amă­râ­tul ăla». Este halucinant ce am văzut acolo, atâta degradare, cu actor principal primarul celui mai mare oraş din Româ­nia după Bucureşti. A fost ireal“, ne-a spus unul din liderii liberali.
 
Alte surse din partid ne-au explicat şi motivul pentru care Chirica a trebuit să aştepte în acest mod jenant atât de mult timp, pe holul hotelului. Primarul ar fi aflat de la unii apropiaţi liberali programul privat al lui Iohan­nis, cu sosirea la ora 19 vineri seara. Însă el nu a mai ştiut de întârzierea de o oră şi ceva a preşe­din­telui, despre care cei mai informaţi din PNL Iaşi aflaseră încă de la ora 16.
 
Selfie refuzat lui Chirica, dar oferit generos ieşenilor
 
După momentele jenante cu Chirica, şeful statului a coborât şi a mers să se plimbe împreună cu soţia pe esplanada Palatului. Cei doi s-au lăsat prinşi în selfie-urile pe care trecătorii, surprinşi de prezenţa înalţilor oaspeţi, au dorit să le facă cu familia prezidenţială. Selfie refuzat însă, în mod categorit, lui Mihai Chirica. Iar imaginea degradantă a primarului aşteptând în van într-un fotoliu din holul hotelului sosirea şefului statului pune practic capăt speranţelor lui de a accede în PNL, în perspectiva alegerilor locale din 2020. Rămâne de văzut dacă, după acest episod, edilul va mai sprijini deschis candidatura lui Klaus Iohannis la preşedinţie, aşa cum a făcut-o în ultimele două săptămâni.

Comentarii