Ciudăţenii culese de prin instanţe. Un hoţ a scăpat de amenda penală pentru că nu avea loc de muncă înregistrat la ITM

miercuri, 29 decembrie 2021, 02:53
2 MIN
 Ciudăţenii culese de prin instanţe. Un hoţ a scăpat de amenda penală pentru că nu avea loc de muncă înregistrat la ITM

Pentru a scăpa de puşcărie poate fi suficient să nu munceşti şi să dai peste judecători miloşi. Magistraţii Judecătoriei au respins cererea propriilor colegi de transformare a unei amenzi penale în închisoare dintr-un motiv cel puţin ciudat: hoţul nu lucrează nicăieri.

În 2017, Adrian Ştefan Nedelcu a fost trimis în judecată pentru o serie de patru furturi diverse din magazine situate în complexul Palas Mall. Nedelcu subtilizase şase tuburi cu pastă de dinţi, un hanorac, două păpuşi şi trei perechi de pantaloni. A fost prins de fiecare dată la ieşirea din magazinul vizat, iar bunurile furate, în valoare totală de 1.160 de lei au putut fi recuperate. La acea dată, tânărul de 22 de ani nu avea încă antecedente penale, aşa că judecătorii s-au arătat îngăduitori. Nu l-au condamnat la închisoare, ci la o simplă amendă penală în cuantum de 2.600 lei, echivalentul a 260 zile-amendă.

Conform legii, amenzile penale trebuie plătite în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Dacă cel condamnat nu are posibilitatea de a plăti înăuntrul acestui termen, se poate dispune eşalonarea, pe cel mult 2 ani. Nedelcu nu a plătit nimic. Ca urmare, Compartimentul Executări Penale din cadrul Judecătoriei a cerut la sfârşitul anului trecut înlocuirea amenzii cu închisoarea sau măcar cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Magistraţii Judecătoriei au trimis adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Primăria Schitu Duca, localitatea de domiciliu a lui Nedelcu, pentru a stabili mijloacele sale de trai. Răspunsul a fost că tânărul nu are nicio ocupaţie legală cunoscută. Nedelcu a fost citat pentru a dovedi plata amenzii sau imposibiltatea de a plăti, dar nu s-a prezentat. A fost citat şi cu mandat de aducere, dar degeaba. Hoţul era plecat în Anglia, mama sa neştiind când avea de gând să se întoarcă. În cele din urmă, judecătorii au stat de vorbă doar cu avocatul numit din oficiu al acestuia.

Sentinţa judecătorilor a fost de respingere a cererii de înlocuire a amenzii penale. Magistraţii au prezentat două argumente pentru această decizie. Întâi, amenda se transformă în închisoare dacă cel condamnat nu plăteşte „cu rea-credinţă”. Or, nimeni nu demonstrase că Nedelcu nu voise să plătească. Poate pur şi simplu nu avea bani, deşi găsise destui pentru a pleca în Marea Britanie. Apoi, nimeni nu poate fi obligat să muncească. Transformarea amenzii în zile de muncă în beneficiul comunităţii se poate face doar „cu consimţământul” celui vizat. Cum Nedelcu nu venise la proces, nici nu putea spune dacă este de acord sau nu să muncească în contul banilor. Amenda va rămâne neplătită, fără nicio consecinţă pentru hoţ. 

Comentarii