Ciupercăria salvează România?

marți, 11 iunie 2019, 08:14
3 MIN
 Ciupercăria salvează România?

* Au fost ploi şi a fost cald: vreme ideală pentru ciuperci, care au crescut unde nici nu te aştepţi; mulţi români profită din plin de aceste bogăţii naturale ale patriei şi chiar au demarat mici afaceri pe baza lor; mai multe ne povesteşte Aurel Burete, agricultor amator şi mic "întreprinzător în domeniul ciupercăritului", după cum s-a autodefinit:

– Am făcut firmă de creştere asistată a ciupercilor pe calculator, că am înţeles că se fac bani buni din IT, deşi se opune ungurul ăla, Viktor Orban, aşa am auzit…

– Remarc că aveţi un nume predestinat, Burete, care sugerează ciupercile.

– Burete e o poreclă şi vine nu de la ciuperci, ci de la faptul că pot bea zece beri.

– De când vă ocupaţi cu ciupercăritul?

– Mai exact, de pe 31 decembrie 2018, din seara de Revelion, când am refuzat să primesc urători, iar ei, la plecare, mi-au urat "Drele pe podele şi bureţi pe pereţi" şi "câte pene pe cucoşi, atâţi copii burduhănoşi"; urarea s-a cam îndeplinit, parţial…

– Cum adică?

– Cei doi copii ai mei s-au făcut foarte burduhănoşi, că nu fac sport, stau toată ziua la televizor sau calculator şi mănâncă de la fast-food. Drele pe podele încă nu avem, că am pus gresie, nici pene pe cucoşi, că nu ţinem păsări de curte, dar într-o săptămână ne-am pomenit cu bureţi pe pereţi în toată casa!

– De la ce v-au spus urătorii?

– De la o ţeavă de pexal care s-a spart şi a făcut inundaţie, umezeală. La început noi am încercat să-i râcâim cu şpaclul, cu flexul, dar ei nu şi nu: cum tăiam unul creşteau alţi patru în loc, mai mari!

– Aşa aţi început să vă ocupaţi cu asta?

– Ţineam minte din şcoală lecţia cu progresiile şi m-am gândit că e mai bine decât cu oieritul, că dacă mănâncă lupul o oaie nu cresc în loc alte patru, mai frumoase; aşa am zis că vrem, nu vrem, trebuie să profităm de ce avem. Oricum, ciupercile cresc în voie, nu cer mare lucru, sunt cuminţi şi blânde. Ciupercuţele mici mai fac, din când în când, glume, că se desprind de pe tavan şi ne cad în cap, dar trecem cu vederea.

– Totuşi, ce înseamnă, cum aţi spus, "creşterea asistată a ciupercilor pe calculator"? N-am mai auzit de tehnologizare în domeniul ăsta.

– Ne-au pătruns spori în calculatoarele copiilor, chiar şi în tastaturi, printre butoane, aşa că asistăm la creşterea pe calculator a ciupercilor.

– Aha! Până la urmă, ce faceţi din ciupercile recoltate, cui le vindeţi?

– Ele sunt multe şi n-avem spaţiu mare de depozitare, aşa că le micşorăm volumul, le distilăm, mai exact, la căzănel. Lumea vine şi cumpără ciupercile aşa, gata distilate!

Comentarii