CM de fotbal Qatar 2022: AR-GEN-TI-NAAA! Cea mai frumoasă finală mondială

duminică, 18 decembrie 2022, 20:00
4 MIN
 CM de fotbal Qatar 2022: AR-GEN-TI-NAAA!  Cea mai frumoasă finală mondială

 

Argentina-Franța 3-3 (2-0, 2-2), 4-2 la lovituri de departajare. Primul titlu mondial al Americii latine după 20 de ani * Mbappé a devenit golgeterul competiției, iar Messi s-a încununat și sub tricoul Argentinei

Până în min.21 s-a jucat cu o oarecare prudență finala Cupei Mondiale, chiar cu teamă în privința Franței. Prudența n-a împiedicat, însă, Argentina să ia frâiele jocului, deținând posesia și oprind încercările timide de replică ale francezilor, Messi trimițând primul șut pe poarta lui Lloris. De altfel, decarul Argentinei a fost ceva mai discret în acest început de meci, Messi păstrându-și rolul de dirijor din spate, combinând în special cu Di Maria și De Paul. La o astfel de combinație, Angel Di Maria (foarte inspirat introdus titular de Lionel Scaloni)  a fost servit pe stânga de către Messi și a fost agățat în careu de către Ousmane Dembélé (veriga slabă), iar când Messi execută penalty cu efect și plasat, nici măcar Llloris n-are șansă. Dar Franța nu a suferit numai din cauza lui Ousmane, fiindcă nici veriga tare de la mijloc, Griezmann n-a fost prea bine unsă. În plus, Giroud-izolat și șters-n-a avut șanse în fața aprigilor apărători sudamericani, care a dovedit-pentru a câta oară? – că Argentina seamănă mai mult a echipă europeană decât a Brazilia. Și când se părea că francezii începeau să se creadă din nou ”cocoși”, au fost loviți de un contraacat-trăznet Neobositul De Paul l-a servit în poziție ideală pe MacAllister spre poartă și când argentinianul cu nume de scoțian l-a simțit pe Upamecano că vine, a pasat scurt spre stânga lui Di Maria și Angel l-a executat, radios, pe Lloris. Nu a durat mult și atât de echilibratul Deschamps părea să-și fi pierdut uzul rațiunii aruncând în luptă pe cruzii atacanți Kolo Muani și Touré.Ceea ce a convenit de minune lui Scaloni și Argentinei.

Primul corner al francezilor a apărut de-abia în min. 53 și asta pentru că după pauză Argentina a mai arătat o dată că nu-i Brazilia și s-a apărat cu voinicie, pînă și Di Maria dând câte o mână de ajutor. Dar la ocazii, tot Argentina a fost prima: șut al lui Alvarez blocat de Lloris ('56), Messi blocat în careu ('60).  În ciuda acestor zvîcniri, Scaloni nu a riscat și l-a scăpat pe di Maria de poveri, întărind apărarea. Dincolo, înlocuirea lui Griezmann părea să întărească  degringolada lui Didier Deschamps. uluit de maniera în care  Argentina domină ostilitățile.

Când nimeni nu se aștepta, în min. 80, Franța a o primit și ea un penalty, la un contact între  Otamendi și Kolo Muani, iar Mbappé a executat cu precizie. Un minut mai târziu, o combinație fulger între Kylian și grupa mică a lui Deschamps, l-a pus pe Mbappé în poziție de șut (din pasa lui Thuram), iar vârful de la PSG a înscris din prima, Un final în care francezii au înviat și s-au dezlănțuit. Titlul i-a surâs lui Messi în min. 90+7, ”Puricele” a tras cu sete de la 17 metri, dar Lloris a intervenit providențial. Prelungiri la care nimeni nu s-ar fi așteptat în min. 80.

Finalul de repriză a făcut cu ochiul Argentinei, însă fundașul Upamecano a salvat într-un minut două șuturi trimise de Montiel și Lautaro. Argentina a înviat și a înscris din apropiere prin Messi la o respingere greșită a lui Lloris. Dar meciul nu s-a încheiat pentru că Franța a mai primit un penalty pentru un henț în careu comis de Paredes și Mbappé a fost, iar, necruțător.. În ultimele secunde ale prelungirilor Lautaro Martinez și Kolo Muani au ratat titlul suprem. Lovituri de departajare. Lloris sau Martinez?

Martinez, fiindcă a apărat șutul lui Coman, după care Tchouaméni a tras pe lângă poartă, Argentinienii au transformat tot și au câștigat al treilea titlu suprem (după 1972 și 1886 – primul titlu al Americii de Sud după 20 de ani, de când a biruit Brazilia la Yokokhama). Franța lui Didier Deschamps se consolează cu titlul de golgeter al competiției (Kylian Mbappé – 8 goluri), în timp ce Leo Messi va fi, probabil, desemnat, jucătorul Cupei Mondiale din Qatar.

Indiscutabil, a fost cea mai dramatică finală de Cupa Mondială din istorie. Cele mai multe goluri într-o finală, au fost înscrise la Stockholm, în 1958 când Brazilia a învins Suedia cu 5-2

Au marcat: Messi ('21-penalty, '109), di Maria ('36) / Mbappé ('80- penalty, '81, '114-penalty)

Argentina: E.Martinez-Molina ('91-Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico ('120+2 – Dybala) – Di Maria ('64-Acuña), De Paul  ('102-Paredes), Fernandez, MacAllister ('116-Pezzella)-Messi, Alvarez ('102-Lautaro Martinez). Selecționer: Lionel Scaloni

Franța: Lloris – Koundé ('120+2 – Disasi)-D, Varane ('113-Konaté), Upamecano, T.Hernandez ('71- Camavinga)- Tchouaméni, Griezmann ('71-Coman), Rabiot ('95-Fofana)-Démbéle ('41 – Kolo Muani), Giroud ('41-Thuram), Mbappé. Selecționer: Didier Deschamps.

Arbitru; Szymon Marciniak (Polonia)

Cartonașe galbene:  Fernandez, Acuña, Paredes, Montiel /Rabiot, Thuram, Giroud (bancă)

Lovituri de departajare transformate: Messi, Dybala, Paredes, Montiel / Mbappé. Kolo-Mouani

Lovituri de departajare ratate: Coman, Tchouaméni

 

Comentarii