Complicaţii de sănătate, dar şi financiare, pentru victima unui accident ce părea a fi uşor

miercuri, 15 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Complicaţii de sănătate, dar şi financiare, pentru victima unui accident ce părea a fi uşor

La un an după ce fusese acroșat de un autoturism pe trecerea de pietoni, un puști a ajuns din nou la spital, din cauza sechelelor rezultate în urma accidentului. S-a adresat instanței pentru a-și recupera cheltuielile necesitate de noile investigații medicale. Deși suma cerută era modestă, iar șoferița vinovată s-a declarat de acord cu pretențiile băiatului, cazul a ajuns în instanță, din cauza refuzului firmei de asigurări.

Aflat în traversarea drumului european pe trecerea de pietoni din dreptul Popasului Păcurari, S.D.N. a fost lovit de autoturismul Nissan condus de C.C.B. Accidentul, petrecut la începutul lunii mai 2018, nu s-a soldat cu răni foarte grave, fiind necesare doar două săptămâni de îngrijiri medicale. În cursul anului următor însă, S.D.N. a început să acuze dureri în regiunea coloanei cervicale și a claviculei. Au fost necesare noi investigații pentru identificarea eventualelor sechele ale accidentului, cu cheltuielile aferente. Ulterior, S.D.N. s-a adresat instanței, solicitând plata a 2.400 de lei reprezentând daune materiale și 8.000 de lei, daune morale.

În fața magistraților Judecătoriei, reprezentanții City Insurance SA s-au arătat dispuși să plătească daunele materiale, în măsura în care acestea erau justificate cu documente, dar au cerut limitarea daunelor morale la cel mult 300 de lei pe zi de spitalizare, pentru a nu constitui o modalitate de „îmbogățire fără justă cauză”.

Chemată în fața judecătorilor, C.C.B. a precizat că s-a oferit la momentul accidentului să-l ajute pe băiat, dar nu i s-a permis să discute cu el, întrucât era minor, având doar 16 ani. Ea s-a declarat de acord cu pretențiile financiare ale tânărului, solicitând totuși eșalonarea pe parcursul a două luni. Judecătorii au apreciat că sunt îndeplinite condițiile răspunderii delictuale, fiind de datoria societății de asigurare să acopere prejudiciul material și moral produs.

„În cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor prejudiciate prin accidente produse de vehicule se exercită împotriva asigurătorului RCA, în limitele obligației acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienți forțați. Intervenienta forțată ar putea fi obligată să suporte despăgubirile ce depășesc cuantumul sumei asigurate prin contractul de asigurare, în baza căruia s-a emis polița RCA, ceea ce nu este cazul, având în vedere sumele de bani ce urmează a fi achitate”, au precizat judecătorii. Lichidatorul judiciar al City Insurance SA, societate aflată în faliment, a declarat apel împotriva sentinței. Tribunalul urmează să se pronunțe la sfârșitul acestei luni.

Comentarii