Condamnat să moară în puşcărie, după ce a omorât cu o cruzime care i-a uluit pe judecătorii ieşeni

marți, 07 martie 2023, 02:50
5 MIN
 Condamnat să moară în puşcărie, după ce a omorât cu o cruzime care i-a uluit pe judecătorii ieşeni

Un ieșean are toate șansele să moară în spatele gratiilor după comiterea unei crime de o cruzime care i-a uluit până și pe judecători. Aceștia s-au orientat direct spre maximul prevăzut de Codul Penal, sancționând nu doar fapta în sine, ci și cruzimea manifestată, „de natură să inspire oroare și groază atât victimei, cât și persoanelor care au luat cunoștință de săvârșirea ei”. 

Pedeapsa rezultantă, de 28 de ani și 4 luni de închisoare, poate fi modificată de Curtea de Apel, dar este greu de crezut că magistrații acestei instanțe ar putea găsi argumente în favoarea inculpatului. Reacția ucigașului în fața medicilor care i-au analizat starea psihică este aproape aberantă: „Asta mi-e crucea”.

A bătut-o cu vătraiul, iar casa era plină de sânge

În vârstă de 48 de ani, Florentin Covrig trăia de ani buni cu M.D. (46 de ani), în Mogoșești, având împreună o fetiță de 10 ani. Bărbatul era căsătorit și avea patru copii, dar soția fugise din cauza violențelor la care era supusă.

Consumatori cronici de alcool, cei doi concubini erau cunoscuți în sat pentru desele scandaluri petrecute la beție. Uneori, după ce era bătută de Covrig, femeia pleca la fostul său concubin, cu care avea doi copii, dar se întorcea de fiecare dată.

Așa s-a întâmplat și pe 6 iunie anul trecut, când fostul concubin s-a trezit în fața ușii cu M.D., spunându-i că nu se va mai întoarce la Covrig. Femeia avea un ochi umflat, încât nu-l mai putea deschide, buza spartă, iar pe mâna dreaptă și pe corp, numeroase lovituri. Totuși, în pofida promisiunii făcute, M.D. s-a întors chiar a doua zi la Covrig, după ce fostul concubin plecase la muncă.

Pe 8 iunie, Covrig și M.D. au băut împreună și a urmat scandalul obișnuit. Un sătean, care locuia vizavi de casa celor doi, a auzit în jurul prânzului țipete și înjurături, dându-și seama că bărbatul își bate iar concubina.

Scandalul a încetat după aproape două ore, dar a reînceput în jurul orei 18.00. După încă 2-3 ore, s-a făcut liniște. A doua zi, Covrig s-a prezentat la postul de poliție din comună și a anunțat că M.D. murise. Polițiștii ajunși la fața locului au găsit o scenă terifiantă. Femeia era așezată pe pat, cu fața în sus, plină de vânătăi, de pe față până pe corp și membre.

Lenjeria intimă a femeii era sfâșiată, o parte fiind găsită în curte. În casă, pe mochete, pe canapea, pe gresia de lângă sobă, pe podeaua de ciment, dar și în afara ei, până și pe pereții exteriori ai locuinței sau pe cărarea de acces au fost găsite urme de sânge. Pete de sânge au fost găsite și pe vătraiul de lângă sobă, pe o lamă de cuțit și pe lamele unei foarfece rupte.

În fața polițiștilor, Covrig a mărturisit că o bătuse, folosind și vătraiul, dar atât. „Aveam o relație bună. Ne mai certam din când în când și îi mai dădeam câte o palmă sau câte un băț, pentru că ea începea scandalul degeaba după ce se îmbăta”, a spus acesta. Autopsia avea să stabilească alt film al întâmplării.

Judecătorii l-au condamnat la 25 de ani pentru omor şi 10 ani pentru viol

Femeia fusese bătută cu sălbăticie, bărbatul lovind-o cu pumnii și cu orice îi căzuse în mână. Fusese violată, iar agresorul o lovise de două ori cu o lamă în zona intimă, o plagă tăiată fiind găsită la nivelul perineului, iar o a doua, în vagin.

Au fost identificate și numeroase răni pe brațe, semn că femeia încercase să se apere. Rănile nu erau deosebit de grave, iar M.D. ar fi supraviețuit, dacă bărbatul se oprea. Orbit însă de furie, îi rupsese gâtul. Afirmațiile lui Covrig, cum că o lovise de doar 2-3 ori, iar femeia se dezechilibrase și căzuse cu fața pe gresie, au fost contrazise de legiștii care au identificat pe corpul victimei peste 50 de leziuni.

Bărbatul a negat că ar fi violat-o, afirmând că întreținuse relații sexuale cu femeia cu o zi înainte. Și această afirmație a fost demontată de analizele efectuate.

„Violenţa deosebită a acţiunilor inculpatului este dovedită şi de multitudinea urmelor biologice identificate la cercetarea la faţa locului în casă, cu predilecţie în camera unde se afla cadavrul şi unde, pe lângă petele mari de substanţă brun-roşcată din proximitatea cadavrului (pernă, pat), au fost descoperite astfel de pete pe covor, pe pereţi şi chiar pe tavanul încăperii. De asemenea, şi în curtea casei au fost găsite o serie de obiecte purtând urme biologice (cearşaf, pătură, preş, taburet). La cercetarea la faţa locului, a fost găsită, ruptă în două bucăţi, o bucată în interiorul casei şi alta în curte, lenjeria intimă a victimei”, au reținut judecătorii.

Magistrații Tribunalului au apreciat violența manifestată de Covrig ca fiind „inutilă”, subliniind agresivitatea acestuia. Faptul că mai fusese condamnat o dată, pentru tâlhărie calificată, nu a contribuit nici el la ușurarea pedepsei.

Judecătorii l-au condamnat pe Covrig la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat asupra unui membru al famililei și la 10 ani de închisoare pentru viol în formă agravată. Prin contopirea celor două pedepse a rezultat o condamnare finală la 28 de ani și 4 luni de detenție.

El va trebui să plătească și daune morale de 10.000 de lei fetiței victimei. Pronunțată pe 1 martie, sentința poate fi contestată cu apel. 

Comentarii