Consilierii locali, obligați de instanță să aprobe extinderea Penitenciarului

vineri, 17 iulie 2020, 07:15
2 MIN
 Consilierii locali, obligați de instanță să aprobe extinderea Penitenciarului

Penitenciarul Iași a obținut în instanță anularea unei decizii a Consiliului Local (CL). Hotărârea a fost adoptată în iunie 2019 și a vizat respingerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru extinderea unității din Copou. 

Anul trecut, proiectul urbanistic a fost respins atât în Comisia de urbanism (de două ori), cât și în CL. Consilierii locali au invocat oportunitatea extinderii pe actualul amplasament, în condițiile în care se vorbește de mai mulți ani la Iași despre relocarea unității. O astfel de relocare ar elibera circa 5,4 hectare în Copou.

În CL, proiectul de extindere a fost respins în unanimitate. „Admite acțiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iași în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iași. Anulează HCL nr. 264/28.06.2019 și obligă pârâtul Consiliul Local Iași să emită conform solicitării reclamantului prin adresa nr.113863 din 06.11.2018 actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iași, strada Dr.Vicol nr. 10”, se arată în decizia Tribunalului Iași.

Vezi aici decizia instantei

Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs. Dacă va pierde și la Curtea de Apel, Primăria va fi obligată să reintroducă proiectul de hotărâre pe ordinea de zi și să-l aprobe.

Penitenciarul Iași ar urma să se extindă cu noi locuri de detenție pe cea mai mare parte a terenului liber de construcții care are deschidere la str. Fagului. Potrivit proiectului de PUZ, ar urma să fi construită o clădire în formă de „U” cu trei corpuri. Pavilioanele de detenție ar urma să aibă un regim cu subsol, demisol, parter şi două etaje. Însă înălţimea maximă ajunge la 20 metri, respectiv cât un bloc de locuinţe cu 5-6 etaje.

Odată cu implementarea acestui proiect, dacă va exista finanţare, suprafaţa construită de la Penitenciar se va dubla şi va ajunge la aproape 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din toată suprafaţă pe care instituţia o are în proprietate (puţin peste 53.000 mp).

 

Comentarii