Contrabandistă băgată la închisoare: câte o zi după gratii pentru fiecare ţigară

luni, 23 august 2021, 01:50
2 MIN
 Contrabandistă băgată la închisoare: câte o zi după gratii pentru fiecare ţigară

O ieşeancă va sta în închisoare câte o zi pentru fiecare ţigară de contrabandă găsită asupra ei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost minim, dar Liliana Niţă nu se afla la prima faptă de acest gen. 

Niţă a fost depistată în august 2019 în Târgu Frumos, având asupra sa două poşete în care păreau să se afle pachete de ţigări. Femeia a fost escortată la Poliţie, unde s-a constatat că în poşete se aflau 58 de pachete de ţigări „Ritm” fără timbru românesc. Poliţiştii au calculat un prejudiciu de 756 lei, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA neplătite bugetului de stat. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au recalculat prejudiciu, scăzând 9 lei. Unul dintre pachete era desfăcut, în el aflându-se doar 7 ţigări.

Conform legii, deţinerea fie şi a unui singur pachet de ţigări fără timbru fiscal românesc peste limita permisă de două pachete constituie infracţiunea de contrabandă, fiind pedepsită cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Niţă a declarat că achiziţionase ţigările din bazarul Suceava, ştiind că sunt de contrabandă şi că revânzarea lor este interzisă prin lege. Femeia mai fusese condamnată în 2016 pentru contrabandă la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare. În 2018, fusese condamnată din nou, la un an şi 6 luni de închisoare pentru contrabandă în formă continuată.

Pentru cele 58 de pachete de ţigări, Judecătoria Paşcani a condamnat-o din nou, pedeapsa rezultantă ajungând la 3 ani, 9 luni şi 16 zile, cu executarea în regim de detenţie. Femeia a contestat sentinţa, Curtea de Apel rămânând ieri în pronunţare.

Comentarii