Beijing 2022

Corinne Suter zboară pe pârtie

miercuri, 16 februarie 2022, 02:43
3 MIN
 Corinne Suter zboară pe pârtie

 

Elveţianca a dublat titlul mondial cu cel olimpic. Valieva a câştigat programul scurt cu ceva emoţii. Norvegienii se distanţează în clasamentul pe naţiuni

SCHI ALPIN.Sportiva elveţiană Corinne Suter (22 de ani) a câştigat proba de coborâre, în 1'31”87. Ea a fost urmată de campioana olimpică de la Pyeongchang, italianca Sofia Goggia (1'32”03) şi de o altă italiancă, Nadia Delago (1'32”44). Cursa a fost întreruptă câteva minute după ce sportiva franceză Camille Cerutti a căzut şi a fost evacuată de pe traseu pe targă, ea urlând de durere din cauza unei accidentări la genunchi. Elveţianca s-a dovedit impecabilă în zonele tehnice ale traseului şi a profitat de superioritatea sa pe porţiunile mai plate, de „alunecare”, pentru a deveni a doua schioară care câştigă consecutiv titlurile mondiale şi olimpice la coborâre, după americanca Lindsey Vonn (2009 şi 2010). Schioara din Ţara Cantoanelor, care a cucerit şi Globul de Cristal la coborâre în 2020, după ce a fost medaliată cu argint la Mondialele din 2019, a suferit o accidentare serioasă în luna septembrie, la Zermatt (Elveţia), în urma căreia a suferit contuzii osoase la ambele tibii şi zgârieturi la faţă. Goggia a reveni după o entorsă la genunchi stâng suferită în urmă cu trei săptămâni. 

PATINAJ ARTISTIC. Kamila Valieva, aflată în centrul unui scandal de dopaj, a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine. Toţi ochii au fost aţintiţi asupra rusoaicei de 15 ani, în timp ce a intrat pe gheaţă pentru un exerciţiu de două minute şi 40 de secunde. Ea s-a împiedicat la o săritură dublu Axel, a avut lacrimi la sfârşit, dar a urcat pe primul loc cu 82,16 puncte. Valieva a fost urmată în ierarhie de o altă rusoaică, Anna Şcerbakova, cu 80,20 p, şi de japoneza Kaori Skamoto, 79,84.p. Programul liber va avea loc joi. Până acum, la JO de la Beijing, Valieva a avut deja o evoluţie foarte bună, având o contribuţie importantă la cucerirea de către Rusia a medaliei de aur în proba de patinaj artistic pe echipe.

BIATLON. Norvegianul Johannes Boe a câştigat titlul olimpic în proba de ştafetă, aceasta fiind a treia medalie de aur câştigată la Beijing. Cvartetul norvegian, care i-a mai avut în componenţă pe Vetle Sjaastad, Sturla Holm şi Tarjei Boe, a fost urmat de Franţa şi de echipa Rusiei.Johannes Boe a mai câştigat la JO aurul la ştafetă mixtă şi sprint, dar şi bronzul la individual.

BOB.Echipajul format din Mihai Tentea şi Ciprian Daroczi a ocupat locul 16 în proba de bob 2 din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Podiumul a fost monopolizat de Germania:1. Francesco Friedrich/Thorsten Margis; 2.Johanes Lochner / Florian Bauer; 3. Christoph Hafer / Matthias Sommer.Friedrich şi Margis şi-au trecut în palmares al treilea titlu olimpic, după ce la Pyeongchang, în 2018, a cucerit aurul, atât la bob-2, cât şi la bob-4.

SNOWBOARDING.Chinezul Sun Yiming a cucerit la vârsta de doar 17 ani medalia de aur în proba masculină de big air, după ce săptămâna trecută obţinuse argintul la slopestyle. Su a adus astfel Chinei primul titlu olimpic la snowboard din istorie. Proba similară feminină a revenit austriecei Anna Gasser.

HOCHEI. Play-off, masculin: Slovacia – Germania 3-0; Danemarca – Letonia 3-2; Elveţia –Cehia 4-2; Canada – China 7-2. Programul sferturilor (astăzi): SUA – Slovacia, Rusia – Danemarca, Finlanda – Elveţia, Suedia – Canada.

CURLING: Round robin, masculin: 1.Norvegia – Rusia 12-5; Canada – China 10-8; SUA – Elveţia 10-7; Suedia – Danemarca 8-3;Marea Britanie – Suedia 7-6; Italia – SUA 10-4; China – Norvegia 8-6; Rusia – Canada 7-6.Clasament: 1.Suedia (7-1); 2.Marea Britanie – (6-1); 3.Canada – (5-3).Feminin: Rusia – China 11-5; Suedia – Danemarca – (8-3); Elveţia – SUA – (9-6): Marea Britanie – Japonia 10-4. Clasament:1. Elveţia (6-1); 2. Suedia – (5-2); 3.Marea Britanie – (4-3).

Alţi campioni olimpici, Patinaj viteză, urmărire, echipe masculin:Norvegia (Hallgeir Engebraten, Peder Kongshaug, Sverre Lunde); urmărire, echipe, feminin: Canada (Ivanie Blondin, Valérie Maitals, Isabelle Weidemann); combinata nordică, trambulină mare; Jørgen Graabal (Norvegia).

Clasamentul pe medalii: 1. Norvegia – (12-7-7); 2. Germania – (9-6-3): 3. SUA (7-6-4); 4. Austria (6-6-4); 5. Olanda- (6-4-3); 6. China – (6-4-2).

 

Comentarii