Coronavirus: Cosmonauţii ruşi nu vor să se vaccineze cu Sputnik V

joi, 24 septembrie 2020, 17:12
2 MIN
 Coronavirus: Cosmonauţii ruşi nu vor să se vaccineze cu Sputnik V

Cosmonauţii ruşi care urmează să decoleze în 14 octombrie înspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au declarat joi că nu vor să se vaccineze cu vaccinul Sputnik 5, citând îngrijorări legate de siguranţa acestuia, transmite AFP.

„Personal aş spune că nu mă voi vaccina fiindcă sunt extrem de prudent cu privire la această problemă”, a declarat căpitanul Serghei Ryzhiko în timpul unei conferinţe de presă.

„Cosmonauţii nu sunt liberi să ia singuri decizii privind sănătatea lor, doctorii vor lua decizia privind vaccinarea”, a explicat inginerul de bord al misiunii, Serghei Kud-Svertchkov, acesta adăugând că „decizia de a recomanda vaccinarea cosmonauţilor va fi luată doar după ce vaccinul va fi testat şi este clar că e sigur”.

Rusia a lăudat eficacitatea vaccinului său antiCovid „Sputnik V”, dezvoltat în timp record deşi acesta a fost testat oficial doar pe câteva zeci de persoane. În jur de 40.000 de voluntari urmează să fie vaccinaţi în Moscova în următoarele săptămâni şi alte câteva mii în alte ţări.

Niciun studiu independent nu a putut fi realizat asupra vaccinului rus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii exprimându-şi prin urmare scepticismul privind eficacitatea vaccinului.

Cu toate acestea mai mulţi oficiali ruşi au anunţat că au fost vaccinaţi cu Sputnik V, printre aceştia numărându-se ministrul apărării, Sergei Shoigu, şi primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat de asemenea că una din fiicele sale a fost de asemenea vaccinată cu Sputnik V.

Comentarii