De Business

Punem punctul pe știi

Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe

Nu poate fi vorba de mutarea Pieţei Nicolina în lipsa unui Plan Urbanistic General al Iaşului, ne-a spus proprietarul celor 24 de hectare de teren.

luni, 20 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe

Terenul fostelor Ateliere CFR Nicolina începe să capete contur urbanistic de la un capăt spre celălalt. Dacă, acum, sunt în curs de finalizare cele două blocuri cu 11 etaje ale omului de afaceri Lucian Grecu, ridicate în rând cu fostul sediu administrativ al Întreprinderii Mecanice Nicolina (închisă cu doi ani în urmă prin oficializarea falimentului în instanţă), un Plan Urbanistic Zonal mai vechi e deja pregătit pentru o suprafaţă de teren vecină.

Este vorba de 2,37 hectare, parcelă situată în dreptul sensului giratoriu de pe strada Mitropolit Varlaam, în spatele Pieţei Nicolina. PUZ-ul adoptat cu cinci ani în urmă în Consiliul Local Municipal încă nu a fost concretizat într-o autorizaţie de construire. „În acest moment lucrăm la un proiect de 800 de apartamente. Suntem în faza obţinerii avizelor pentru autorizaţia de construire”, ne-a spus Constantin Duluţe, cel care a cumpărat, în decembrie 2018, tot terenul fostei întreprinderi (aprox. 24 de hectare). Suprafaţa de 2,37 ha fusese separată de fostul proprietar al terenului (firma slovacă Sticknet) şi pregătită pentru un prim proiect – cel care acum „stă la rând” la primăria ieşeană pentru obţinerea autorizaţiei.

Cititi si: Cea mai frumoasă clădire industrială a Iaşului va fi salvată de la demolare

Planul se referă la un minicartier rezidenţial cu 9 blocuri cu aceeaşi înălţime ca Turnurile Unirea de alături: 11 etaje. Proiectantul a făcut la vremea respectivă o propunere pentru toată suprafaţa de 24 de hectare, dar într-o primă etapă doar o zecime din aceasta va fi construită. Întrebat dacă rămâne valabilă ideea mutării sau extinderii Peţei Nicolina dincolo de strada Mitropolit Varlaam, pe terenul firmei sale, Constantin Duluţe ne-a spus că, „probabil odată cu adoptarea Planului Urbanistic General al Iaşului se va discuta şi această propunere”. Primarul Mihai Chirica afirma la doar câteva zile de la oficializarea tranzacţiei privind terenul fostei întreprinderi mecanice că ar fi abordat deja ideea mutării pieţei în cadrul unei întrevederi cu noul proprietar. Interpelat în şedinţa CL din ianuarie 2019, el nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Cititi si: Se vând ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici Nicolina SA

Cât priveşte cele două clădiri din cărămidă roşie de Ciurea, ultimele supravieţuitoare din vechiul complex industrial al Atelierelor CFR, Constantin Duluţe ne-a spus că încă nu ştie ce va face cu ele. Construcţiile nu fac parte din suprafaţa de 2,37 de hectare unde vor fi ridicate cele nouă turnuri, dar sunt în imediata vecinătate. În urmă cu doi ani, investitorul ne spunea că vor rămâne în picioare. „Se lucrează la un plan de amenajare a zonei. Am discutat cu arhitecţii să le găsească cea mai bună destinaţie, utilitate, ca să se încadreze în ce urmează să facem acolo. Nu vrem să le dărâmăm”, afirma atunci Constantin Duluţe, adăugând că imobilele vor fi expertizate, consolidate şi refăcute. Între timp însă clădirile au fost devastate: nu mai există învelitoarea acoperişurilor, uşile şi ferestrele au dispărut de mult, iar zidurile sunt „muşcate” pe locuri de colecţionarii de cărămizi. 

Cititi si: Încă un complex industrial ieşean a devenit istorie

Cititi si: Urmele hâde ale istoriei la Iași. Ce s-a ales de fabricile naţionalizate?

 

 

Comentarii