CTP se înnoiește. Cumpără utilaje de 5 milioane de lei prin credit bancar

vineri, 07 iunie 2019, 02:01
3 MIN
 CTP se înnoiește. Cumpără utilaje de 5 milioane de lei prin credit bancar

Compania de Transport Public (CTP) va contracta un credit bancar în valoare de peste un milion de euro. Operatorul local de transport a identificat deja şi banca, după o procedură de selecţie organizată zilele trecute.

Potrivit directo­rului CTP, Cristian Stoica, com­pania va împrumuta 5 mi­lioane lei de la Banca Comer­cială Română (BCR). CTP va putea accesa linia de credit în următoarele săptămâni, iar toţi banii vor fi investiţi în achiziţia de utilaje şi echipamente. Cele mai importante achiziţii vor fi două maşini noi de intervenţie (autoturnuri). În prezent, intervenţiile la reţeaua fir-contact sunt efectuate cu patru astfel de vehicule, iar aproape toate au fost fabricate acum peste 40 ani.

„Vrem să luăm două autoturnuri, un buldoexcavator şi unele utilaje tot pentru calea de rulare, iar cu ocazia asta, le vom adapta şi pentru sezonul rece, şi anume le vom dota cu lame astfel încât să putem folosi utilajele atât vara cât şi iarna“, a declarat ieri directorul CTP Cristian Stoica.

Oficialul operatorului de transport a precizat că CTP a invitat la selecţie mai multe bănci, iar două dintre acestea au intrat în faza finală a procedurii şi, în cele din urmă, a fost aleasă BCR.

„Noi avem deja documentaţiile şi caietele de sarcini pentru achiziţiile pe care vrem să le facem. Săptămâna aceasta va veni contractul de împrumut pentru a-l putea semna, iar apoi vom avea la dispoziţie linia de credit pe care o vom folosi în funcţie de finalizarea procedurilor de licitaţie“, a mai spus directorul CTP.

Deci­zia privind contractarea creditului a fost adoptată luna trecută în Con­siliul de Administraţie a operatorului de transport. În ultimii ani, CTP şi-a înnoit flota auto, după ce Primăria Iaşi a achizi­ţionat 100 de autobuze noi, 88 dintre acestea fiind cumpărate în urma contractării unui îm­pru­mut de 15 milioane euro.

În continuare, parcul de tramvaie rămâne unul învechit, dar, în prezent, sunt în desfă­şurare două licitaţii pentru achi­ziţia a 32 de tramvai noi (circa o trei­me din numărul tramvaielor aflate zilnic la stradă). Achiziţia este finanţată cu fonduri euro­pe­ne, în condiţiile în care Pri­măria va cumpăra 16 tramvaie cu o lungime de 26 metri, iar Ministerul Dezvoltă­rii Regio­nale şi Administraţiei Publice (MDRAP) alte 16 tram­vaie cu o lungime de 30 metri. În total, cele două achi­ziţii au o valoare de peste 320 milioane lei (fără TVA).

Nu în ultimul rând, CTP va beneficiar de la MDRAP de 44 de autobuze electrice, ce vor fi achizi­ţionate tot cu fonduri europene, 20 dintre acestea fiind în fază de licitaţie, iar în cazul celorlalte urmează să fie lansată o procedură de achiziţie.

Comentarii