Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători

Primăria Iaşi a început să monteze sisteme acustice pentru nevăzători la semafoarele din municipiul Iaşi, după ani de zile în care aceste aparate au lipsit cu desăvârşire în acest oraş, şi după ce primele au fost distruse de ieşeni.

Primele şase sisteme acustice au fost montate în intersecţia de la Moldova Mall spre Palas, Moldova Mall către Prefectura Iaşi, iar alte două, de la Moldova Mall către bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea gangului pietonal. Conform negocierilor reprezentanţilor Primăriei Iaşi cu cei de la Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” şi Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Iaşi, primul set de sisteme trebuiau montate la Gară, cea mai aglomerată zonă din municipiu.

Însă cei de la Primărie au decis că sistemele acustice sunt prea aproape de blocuri şi au decis amplasarea acestora la Moldova Mall. Cele două asociaţii au cerut Primăriei Iaşi încă din anul 2017 reamplasarea semafoarelor acustice pentru nevăzători şi pensionari, însă s-a reuşit deblocarea fondurilor abia anul trecut. Noile sisteme sunt îndreptate către treceri pentru ca sunetul acestora să nu deranjeze locatarii imobilelor din apropiere şi să le strice, aşa cum s-a întâmplat cu cele 40 de sisteme cumpărate de către Primărie în anul 2009. În 2017, Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” a cerut primăriei reamplasarea celor 40 de sisteme date jos de pe stâlpii semafoarelor în anul 2012 datorită implementării noului sistem de semaforizare prin Sistemul de Management al Traficului. Atunci, reprezentanţii Primăriei Iaşi au spus că toate cele 40 de sisteme au fost stricate de către pensionari sau localnici care s-au arătat deranjaţi de sunetele acestora.

Astfel, s-a luat decizia de a cumpăra altele noi, însă vor fi achiziţionate în număr mic, datorită costurilor. Reprezentanţii Primăriei Iaşi au primit de la Asociaţia WorldStreet şi Asociaţia Nevăzătorilor Iaşi o listă cu alte 20 de intersecţii din Iaşi unde trebuie amplasate aceste sisteme acustice iar aceasta va fi analizată de către reprezentanţii Primăriei Iaşi. Sistemele acustice de la semafoare au fost scoase din funcţiune în anul 2012. “În judeţul Iaşi există peste 4.000 de nevăzători, cea mai mare parte fiind în municipiul Iaşi”, au spus reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Iaşi. În Bucureşti, Braşov, Braşov, Timişoara şi Cluj, edilii au achiziţionat chiar şi covoraşe tactile care ajută atât nevăzătorii, cât şi pensionarii. 

Comentarii