Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum a muls un medic ieşean zeci de mii de euro de la Casa de Asigurări

GALERIE
mihai-botez-cabinet
  • mihai-botez-cabinet
- +

Inspectorii CJAS au imputat ambulatoriului medical „Themis-Art” din Canta suma de 353.500 de lei. Aceştia au descoperit că medicul îşi trimitea lui însuşi pacienţi sau că ar fi înregistrat consultaţii fictive. Cabinetul dădea anunţuri de angajări şi folosea pentru decontări datele celor care se înscriau. Medicul nu a fost de acord cu concluziile controlului şi îl contestă în instanţă.

După un control de trei zile, Casa de Asigurări de Sănătate a imputat unui ambulatoriu din Canta banii pe trei ani. Inspectorii au ajuns la concluzia că banii asiguraţilor fuseseră cheltuiţi practic degeaba, pe servicii medicale inexistente.

Pacienţi trimişi de medic lui însuşi, cursuri organizate fictiv pentru obţinerea de CNP-uri folosite ulterior la raportarea de servicii la fel de fictive, pacienţi pentru care se decontaseră consultaţii fără să fi călcat măcar prin cabinet au fost acuze confirmate ulterior de Tribunal. Curtea de Apel urmează să decidă dacă într-adevăr banii au fost furaţi sau inspectorii s-au înşelat grav.

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au verificat în iunie 2019 activitatea Medical Center Themis-Art din cei trei ani precedenţi. A rezultat o lungă listă de nereguli, începând cu raportarea de către medic a unor servicii medicale „pe care el însuşi le-a prescris pe bilete de trimitere emise de către el însuşi”.

Niciunul dintre serviciile raportate electronic spre decontare nu s-a regăsit consemnat în registrele de tratamente şi consultaţii. Ca urmare, echipa de control a efectuat verificări suplimentare. Au fost contactaţi telefonic, prin sondaj, pacienţii pentru care se raportaseră servicii medicale. Niciunul nu a confirmat că ar fi apelat la serviciile asigurate de centrul medical.

Merseseră acolo, dar în vederea participării la cursuri gratuite de calificare pentru infirmiere sau interviuri de angajare. Inspectorii au ajuns la concluzia că anunţurile date de cabinet pentru angajări sau instruiri erau pur formale. Celor interesaţi li se cereau cartea de identitate şi cardul de sănătate pentru constituirea unei baze de date care să permită efectuarea de raportări a unor servicii medicale decontate ulterior.

Practic, cursanţii fictivi deveneau pacienţi la fel de fictivi. În urma controlului, inspectorii CJAS au imputat cabinetului suma de 353.500 lei. O sancţiune de 417 lei a fost aplicată pentru faptul că medicul nu fusese găsit la cabinet în timpul programului.

Alţi 39.700 lei au reprezentat serviciile medicale efectuate în baza unor bilete de trimitere eliberate de medic lui însuşi. Consultaţiile şi serviciile medicale raportate fără a se putea demonstra că fuseseră şi efectuate au reprezentat încă 267.500 lei. Dobânzile şi penalităţile au reprezentat restul sumei.

Raportul de control al inspectorilor a fost contestat de cabinet, dar contestaţia a fost respinsă de CJAS, motivat de faptul că centrul medical nu depusese niciun înscris din care să rezulte că situaţia ar sta altfel. Ca urmare, firma medicală s-a adresat instanţei, reclamând faptul că banii i s-ar fi imputat în mod nejustificat.

Nicio dispoziţie legală nu interzicea efectuarea de servicii medicale pe baza biletelor de trimitere emise de medic lui însuşi. Ar fi fost o practică uzuală, în interesul pacienţilor, aceştia nemaifiind purtaţi pe drumuri pentru a obţine biletul de trimitere de la medicul de familie.

Registrele fuseseră verificate prin sondaj, nu integral, ceea ce nu putea însemna că niciunul dintre serviciile medicale raportate nu fusese efectuat. Reprezentanţii cabinetului au pus sub semnul întrebării verificările făcute telefonic de inspectori, întrucât aceştia nu prezentaseră înregistrări ale convorbirilor sau declaraţii scrise.

Medicul lipsise, într-adevăr, de la cabinet, dar aceasta pentru că fusese chemat la CJAS pentru perfectarea contractului de servicii medicale. Oricum, în intervalul respectiv nu fuseseră programaţi pacienţi. Reprezentanţii Medical Center Themis-Art au subliniat faptul că se aflau în relaţie contractuală cu CJAS de peste 25 de ani, timp în care cabinetul nu fusese sancţionat niciodată.

Argumentele prezentate de Medical Center Themis-Art în faţa instanţei nu au avut niciun efect asupra judecătorilor. Nici ei nu au considerat corectă practica trimiterii de pacienţi de către medic lui însuşi. Forma biletului de trimitere, stabilită printr-un Ordin al ministrului sănătăţii arăta că medicul care semnează biletul este altul decât cel la care pacientul trebuie să ajungă pentru consult şi tratament.

„Din sintagma «Motivul trimiterii către alte specialităţi clinice» rezultă fără putinţă de tăgadă raţiunea pentru care medicul prescriptor al biletului de trimitere nu numai că este o altă persoană decât cea către care se face trimiterea, ci - în mod suplimentar - trebuie să deţină altă specialitate decât cel care întocmeşte acest formular”, au spus judecătorii.

Aceştia nu au fost convinşi nici că inspectorii nimeriseră prin sondaj doar din greşeală câteva raportări eronate, serviciile medicale fiind în fapt prestate.

„La fila 29 vol. 2 din dosar există dovada ca Dr. Mihai Botez (foto) se adresa prin intermediul anunţurilor de mica publicitate, persoanelor cu indicarea faptului că efectuează selecţii pentru cursuri de calificare, iar la fila 28 vol 2 dosar exista dovada că pacienţii contactaţi telefonic de către echipa de control nu au atestat prezentarea şi au declarat echipei de control faptul că discuţiile purtate au avut drept obiect efectuarea de cursuri gratuite de calificare pentru infirmiere sau interviuri de angajare, menţionând totdată faptul că li s-a cerut de către dr. Mihai Botez să semneze într-un registru”, au arătat magistraţii. Nici cu privire la cuantumul sumelor imputate prin raportul de control, aceştia nu au avut dubii.

Plângerea Medical Center Themis-Art a fost respinsă. Recursul declarat de cabinet a intrat pe rolul Curţii de Apel, instanţa urmând să stabilească primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri