Cum i-au salvat medicii ieșeni viața lui Liviu, 13 ani, cu o tumoră de 20 de cm pe coloana vertebrală? Acum poate merge din nou

miercuri, 18 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Cum i-au salvat medicii ieșeni viața lui Liviu, 13 ani, cu o tumoră de 20 de cm pe coloana vertebrală? Acum poate merge din nou

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au reușit să salveze viața unui copil de 13 ani, care nu mai putea să meargă de durere după ce o tumoră de 20 de centimetri i s-a răspândit pe coloana vertebrală, acaparând șapte vertebre. Liviu, copilul de 13 ani din Galați, nu mai primise nicio șansă de la medicii din orașul său de reședință, până când a venit și a fost consultat la Iași.

Pentru eliminarea tumorii a fost necesară o intervenție chirurgicală complexă, foarte dificilă, spun medicii. Într-un final, procedura a fost de succes pentru că tumora a fost eliminată și, după câteva zile de recuperare, Liviu poate să meargă din nou și poate începe procesul de recuperare.

Dr. Lucian Eva, managerul unității medicale, spune că tânărul a ajuns în clinică cu două probleme majore: faptul că nu putea să se mai deplaseze și durerile insuportabile la nivelul spatului.

„Era o leziune extrem de întinsă pe aproximativ șapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Acest lucru ne-a pus și nouă dificultăți în ceea ce privește abordarea cazului, pentru că nu este simplu să faci o rezecție a unei tumori extinse pe atâția corpi vertebrali la un copil de 13 ani, pentru care încă nu s-a realizat procesul de creștere completă a corpului. La nivelul oaselor respective, chiar dacă sunt corpi vertebrali, există niște nuclee de creștere care pot fi afectate în timpul intervenției chirurgicale. Din fericire pentru copil, am reușit să îi facem o rezecție maximală a leziunii cu păstrarea integrității tuturor nervilor. Acest lucru a permis ca post-operator copilul să își recapete forța în picioare, cu șanse mari de a merge în viitorul apropiat”, a declarat dr. Lucian Eva.

După finalizarea operației a mai venit o veste bună pentru copil: rezultatul de la anatompatologie a arătat că este vorba de o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că sunt șanse de vindecare completă. Va mai fi nevoie ulterior de o operație care să îi fixeze coloana, iar cu aceasta Liviu va putea avea o viață normală, ca a oricărui alt adolescent de vârsta sa.

„Se lăsa pe picior în jos și dacă îl atingeam nu-l simțeam. Când mergeam, îmi venea să cad jos. M-a durut mult. Mă simt mai bine acum, a trecut. Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta. Am mai vorbit cu prietenii și le-am spus că vin săptămâna asta. Mergem să ne plimbăm cu bicicletele”, a spus Liviu, după primele zile de recuperare.

Mama sa, Maria Gheorghiță, a explicat că prima dată au apărut durerile în zona spatelui. Au mers la medicul de familie, a încercat un tratament cu pastile, cu tot felul de creme, durerea părea să dispară, dar s-a întors și mai puternică. Așa au ajunsă în Urgențe, la spitalul din Galați, unde au stat două săptămâni pentru analize suplimentare, făcându-se inclusiv o biopsie a tumorii.

„Mi-a fost tare frică pentru că doctorul din Galați nu îi dădea șanse. Că s-ar putea să rămână paralizat, că s-ar putea, Doamne ferește, la ce e mai rău. Acum mulțumim lui Dumnezeu că e bine. Abia așteptăm, cred că și el abia așteaptă, să merge acasă. Ne lipsește mult”, a declarat femeia.

Comentarii