Cum se apără părintele Calistrat de acuzaţia că ar fi omorât un cal în bătaie la mănăstirea Sihăstria

marți, 15 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Cum se apără părintele Calistrat de acuzaţia că ar fi omorât un cal în bătaie la mănăstirea Sihăstria

Pe canalul de youtube Luis Lazarus, părintele Calistrat de la Vlădiceni răspunde acuzaţiei că ar fi omorât în bătaie un cal la mănăstirea Sihăstria pe vremea când era călugăr acolo. El spune că povestea este o inventţie a stareţului mănăstirii de la acea vreme, care a prezentat cu totul deformat o situaţie la limită. În prima parte a călugăriei sale, la sfârşitului anilor ’80, părintele spune că i s-a încredinţat munca la stâna mănăstirii Sihăstria. În acea periodă, la mănăstire erau crescuţi câţiva cai, care erau folosiţI ocazional şi la treburile gospodăreşti ale comunităţii.

 Un cal roib, spune părintele, a fost suprasolicitat în timpul zilei la cărat fânul dintr-o zonă accidentată, iar spre seară a fost adăpat cu apă rece. Calistrat spune că oboseala extremă a animaluilui – sudoarea putea fi luată cu palma de spatele calului, susţine el – şi contactul cu apa rece au îmbolnăvit animalul de aşa zisa boală “aprindere la plămâni”.

 Calul nu şi-a revenit din boală, iar la ceva timp de la incident, ţinând cont de starea tot mai neputincioasă a acestuia, părintele a cerut încuviinţarea stareţului să-l ia la stână şI să aibă grijă de acesta. Animalul a slăbit tot mai mult, iar într-o zi, spune părintele, l-a găsit căzut într-un smârc aflat în pădure, fără vlagă şI fără puterea de a ieşI din mocirlă. A doua zi, mai spune Calistrat, corbii din zonă au scos ochii animalului. Părintele a cerut atunci un sfat de la stareţ şI împreună au ajuns la concluzia că chinurile calului trebuie să ia sfârşit.

Calistrat susţine că, având încuviinţarea stareţului, a dus calul într-un alt loc, lângă o exploatare forestieră – ferindu-l astfel de atacul urşilor – şi i-a înfipt în artera de la gât o seringă mare prin care să se scurgă sângele. El spune că a pus astfel capăt suferinţelor calului, din dorinţa de a-l scuti de chinuri şI mai mari. La ceva timp după această întâmplare, Calistrat susţine că părăsit Sihăstria pentru mănăstirea Dragomirna, dar că despărţirea de stareţ nu a fost bine primită de acesta din urmă.

 El afirmă că  la Sihăstria nu era egalitate între membri, unii fiind mai “şmecheri” decât alţii. După plecarea sa, stareţul de atunci ar fi răspândit povestea calului mort, dar într-o formă din care a reieşit versiunea cum că el ar fi bătut animalul până când l-a omorât. Calistrat s-a mai plâns de superiorii săi ierarhici care au amplificat această poveste, făcând trimitere la site-ul Patriarhiei Basilica, site care găzduieşte şI în prezent această afirmaţie. Amintim că în contextual în care părintele Calistrat este acuzat că a lovit două femei la mănăstirea Vlădiceni, presa a preluat un comunicat de presă din 2003 de pe site-ul Basilica, al Patriarhiei române, în care părintele este caracterizat în termeni care sugerează o fire violentă şI insubordonată. Mai multe despre acuzaţiile care i se aduc puteţi găsi pe ziaruldeiasi.ro

Despre apărarea sa, puteţi viziona mai multe detalii in inregistrarea de mai jos:

Comentarii