Cum va arăta viitorul Spital de Boli Respiratorii din Bucium. Va avea 10 niveluri, 3 în subteran

luni, 28 martie 2022, 01:50
3 MIN

Clădirea va avea 10 niveluri, dintre care 3 subterane, se arată în proiectul Planului Urbanistic Zonal propus spre aprobare consilierilor locali. Până la şedinţa de joi a CL, consilierii judeţeni urmează să aprobe costul altui mare spital: cel de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava.

Proiectul Spitalului de Boli Respiratorii mai face un pas săptămâna aceasta. Propunerea Consiliului Judeţean a ajuns în etapa aprobării Planului Urbanistic Zonal, ceea ce urmează să se întâmple în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Proiectul de hotărâre elaborat în acest sens prevede că spitalul ce va fi construit pe şos. Bucium nr. 106, în locul actualei secţii „Dr. Clunet”, va avea 10 niveluri şi o înălţime maximă de 30 de metri. Este vorba de trei etaje în subsol, un nivel la demisol, parterul şi alte cinci etaje deasupra.

Proiectul de hotărâre plasează viitoarea construcţie la adresa şos. Bucium nr. 330, dar numărul cadastral este acelaşi de la adresa Bucium 106, menţionată în toate documentele ataşate. De remarcat că peste 60 la sută din terenul de 4,3 hectare apare ca fiind împădurit, iar Direcţia Silvică Iaşi a transmis CJ că nu poate aviza favorabil proiectul Spitalului de Boli Respiratorii.

Proiectul spitalului se află în faza realizării studiului de fezabilitate, a devizului general, a întocmirii documentaţiilor pentru obţinerea avizelor şi acordurilor premergătoare autorizaţiei de construire.

Contractul a fost atribuit astă-toamnă pe două milioane de lei unei asocieri de firme din Baia Mare şi Tg. Mureş. Pachetul ar trebui să fie realizat deja, întrucât contractul are o durată de patru luni.

Estimarea iniţială a viitorului edificiu medical cu 370 de paturi era, la momentul aprobării lui în CJ, în februarie 2021, 116,5 milioane de euro. Finanţarea ar urma să fie solicitată prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanţare „Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”.

IRMC, la prima strigare: 355 de milioane de euro

În cursa pentru obţinerea finanţării europene (prin PNRR) se află şi viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, cu o capacitate de 500 de paturi şi un cost total estimat de SF-ul ce urmează să fie aprobat miercuri de consilierii judeţeni la 560 de milioane de euro (inclusiv TVA).

Numai clădirea spitalului a fost evaluată la 355 de milioane de euro, dar proiectul ce va fi edificat la Brătuleni-Miroslava cuprinde parcare subterană, clădiri tehnice, un centru de cercetare, hotel pentru personal/ vizitatori, grădiniţă.

Contractul pentru realizarea SF a fost atribuit în ultima zi a verii 2021 contra sumei de 2,26 milioane de lei şi, deşi durata de finalizare era tot de 4 luni, abia zilele trecute a fost recepţionat de CJ cu tot cu corecţii.

Ceva mai mic, noul Spital de Boli Respiratorii va avea o capacitate de 370 de paturi, la care se adaugă 30 din Secţia de îngrijiri paliative pneumologice.

Aici va funcţiona şi un centru de diagnostic al bolilor rare, un compartiment de pneumologie oncologică, un compartiment de diagnostic în tabacologie şi studiere a efectelor noxelor respiratorii (toate acestea în premieră în România), precum şi un bloc operator cu trei săli de operaţie.

De remarcat că nota conceptuală a proiectului invocă inclusiv factorii de poluare, ale căror concentraţii au înregistrat în ultimii ani la Iaşi numeroase depăşiri ale limitei maxime admise. 

FOTO: Cum arata acum spitalul

Comentarii