De ce se înscriu atât de mulţi absolvenţi de liceu la Facultatea de Automatică şi calculatoare. Explicaţiile unui profesor ieşean

marți, 24 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 De ce se înscriu atât de mulţi absolvenţi de liceu la Facultatea de Automatică şi calculatoare. Explicaţiile unui profesor ieşean

Alegerea facultăţii nu este deloc o decizie uşoară. Interesul absolvenţilor claselor a XII-a pentru Politehnică a crescut considerabil în ultimii ani. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a înregistrat anul acesta a doua cea mai bună sesiune de admitere la licenţă din ultimii 15 ani. Au fost peste 4.000 de candidaţi înscrişi pe locurile scoase la concurs pentru români şi românii de pretutindeni, interesul pentru Facultatea de Automatică şi Caculatoare fiind uriaş.

Motivul principal pentru care tinerii optează pentru varianta prezentată este legat de oportunităţile de angajare de după finalizarea studiilor. Absolvenţii sunt atraşi în primul rând de domenii care le pot asigura mai uşor un loc de muncă şi un salariu decent. Din cei peste 4.000 de candidaţi, 1.080 au susţinut examenul de intrare la Automatică şi Calculatoare, fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Dintre aceştia, peste 300 au fost declaraţi admişi (concurenţă de peste 3 pe locurile de la buget, iar dacă ne referim doar la locurile pentru candidaţii români de pretutindeni, concurenţa este de peste 7 pe un loc). Acest număr este o performanţă, întrucât la Automatică şi Calculatoare se dă, an de an, probă scrisă, de o dificultate mai ridicată decât la examenul de Bacalaureat.

Tinerii vor la TUIASI

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ioan Manta (FOTO) a explicat recent reporterilor ZDI situaţia admiterii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi. Oportunităţile de după absolvire reprezintă cel mai important lucru pentru tineri. „Şi-au dat seama unde pot lucra. Se găsesc tot felul de joburi, se pot angaja oriunde şi pe salarii mari. Nu la toţi este vorba de mii de euro, nu toţi devin IT-işti, însă majoritatea lucrează în domeniu după absolvire.

Spre exemplu, din 250 care termină facultatea, toţi îşi găsesc de muncă în domeniu, indiferent că primesc bani mai puţini sau mai mulţi. Oportunităţile sunt foarte, foarte mari. Ei au raţionat, au văzut unde există real locuri de muncă “, a declarat profesorul Manta.

De asemenea, locurile bugetate şi modalitatea inovatoare de înscriere la TUIASI, candidaţii având şansa de a se înscrie la oricâte specializări doresc de la trei facultăţi cu un singur dosar şi o singură taxă de admitere, reprezintă încă un motiv pentru absolvenţii de Bacalaureat să aleagă această universitate.

Studenţi moldoveni la Universitatea din Iaşi

Şi candidaţii din Republica Moldova prezintă un interes crescut pentru studiile la Politehnica ieşeană. Pentru licenţă au fost aproape 500 de candidaţi. Locurile la licenţă s-au ocupat integral în condiţiile în care TUIASI a primit de la Ministerul Educaţiei un număr cu 30% mai mare faţă de admiterea din 2022. „Deşi locurile pentru candidaţii români de pretutindeni au crescut cu circa 30% comparativ cu 2022, majoritatea fiind cu bursă, numărul candidaţilor a crescut mult mai mult, ajungând la aproape 500 la studiile de licenţă. Aceste creşteri reprezintă o depăşire cu peste 30% a numărului de locuri deja mărit, ceea ce sugerează creşterea atractivităţii domeniilor universităţii noastre şi pentru românii din Republica Moldova în special”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Comentarii