Decizie definitivă la instanţa supremă: Horodniceanu, victorie în dosarul cu poliţiştii de la Rutieră

luni, 11 martie 2024, 15:04
3 MIN
 Decizie definitivă la instanţa supremă: Horodniceanu, victorie în dosarul cu poliţiştii de la Rutieră

Procurorul Daniel Horodniceanu a fost absolvit de orice vină în scandalul izbucnit în urma opririi sale în trafic de polițiștii rutieri. 

UPDATE: “Decizia ÎCCJ  este importantă din trei puncte de vedere: 1. că a fost pronunțată în ciuda presiunilor din interiorul și din afara sistemului judiciar, 2. că vine să confirme hotarârea secției de procurori ca instanță disciplinară și 3. că este luată în unanimitate. Totuși, în ciuda realității judiciare, rămâne de stabilit dacă scopul opririi mele abuzive în trafic a fost unul patrimonial sau, mai grav, dacă era subsumat unui interes infracțional anterior. Fără lămurirea acestor aspecte, rămân doar două chestiuni certe: afectarea publică a reputației mele profesionale pe fondul biasării negative a societății față de justiție și un adevăr judiciar care, fără lămurirea tezei anterioare, va rămâne șchiop”, a spus pentru ZdI, Daniel Horodniceanu.

TEXT INITIAL: În urma conflictului dintre Horodniceanu și polițiști, Inspecția Judiciară anunțase exercitarea acțiunii disciplinare împotriva procurorului, reproșându-i „atitudinea agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare”.

CITESTE SI: Cazul procurorului Daniel Horodniceanu: Inspecţia Judiciară a formulat recurs împotriva deciziei CSM (VIDEO)

Acțiunea disciplinară a fost respinsă de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost la rându-i atacată cu recurs de Inspecția Judiciară în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astăzi, Completul de cinci judecători al ÎCCJ a respins recursul, asbolvindu-l astfel pe Horodniceanu de orice răspundere disciplinară.

„Au existat interpretări conform cărora Secția pentru procurori a CSM s-a pronunțat ca un organism colegial față de Horodniceanu. Prin verdictul dat astăzi, ÎCCJ demonstrează însă că, pe fond, acțiunea polițiștilor a fost total abuzivă. De asemenea, și atitudinea Inspecției Judiciare, care s-a comportat din nou, ca în numeroase alte situații, ca un ciocan pneumatic împotriva magistraților incomozi. Adevărul juridic este cel care se vede acum. Din păcate, rămâne oprobiul public la adresa lui Daniel Horodniceanu”, a comentat avocatul Daniel Țicău, reprezentantul lui Horodniceanu.

Vezi mai jos decizia ICCJ:

“În unanimitate: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin în temeiul art. 267 TFUE. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta-reclamantă Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 5/P/2023. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva Încheierii din 11 octombrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 martie 2024. Cu majoritate: Admite recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Înlătură din cuprinsul Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Horodniceanu Daniel Constantin, sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate. Respinge cererea recurentului-pârât Horodniceanu Daniel Constantin privind plata cheltuielilor de judecată. Definitivă. Cu opinie separată a domnului judecător Cristinel Grosu şi a doamnei judecător Mădălina- Elena Vladu – Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.”

 

Comentarii