Demanelizarea Politehnicii

marți, 23 iulie 2019, 01:43
4 MIN
 Demanelizarea Politehnicii

Plecarea antrenorului Stoican şi a jucătorilor săi favoriţi a readus lumea în tribunele arenei din Copou

Pe finalul sezonului trecut, arena „Emil Alexandrescu semăna la meciurile pe care Politehnica le organiza pe teren propriu cu platoul de filmare al producţiei Sparta, circa 300 de “oşteni” rămânând lângă Politehnica. Şi aceia însă lipsiţi de entuziasm, pentru că în frunte nu era vreun Leonidas, ci un Vijelie…

Restul fanilor, sătuli de manelizarea clubului, dictată de fostul antrenor, Flavius Stoican, care, în plus, şi-a promovat, nemeritat, discipoli de calitate îndoielnică, precum finul Mihăescu, “ginerică” Burlacu ori rătăcitul Patrick Petre, au plecat de lângă echipă, aşteptând vremuri mai bune.Faptul că a apărut speranţa că acestea au venit în vară s-a simţit din plin duminică, la prima apariţie a Iaşului pe teren propriu din actualul sezon. Cu toate că a fost o clădură toridă, multă lume e plecată în concediu, campania de transferări a verii nu a adus la Poli nume spectaculoase, iar adversarul, Astra Giurgiu, nu era unul cu ştaif, în Copou au urcat, conform oficialilor clubului, 3 200 de oameni. De zece ori mai mult decât la ultimele meciuri din acest an!

Dornică să vadă “noua Politehnica”, lumea nu a avut ce regreta. Chiar dacă a triumfat doar cu 1-0, Iaşul s-a impus meritat, dacă luăm în calcul aspectul jocului şi statistica, zdrobitoare pentru gazde: 14-6 la şuturi, 7-3 la încercări cadrate, 7-4 la cornere. Pe lângă unele faze spectaculoase, elanul şi dăruirea fotbaliştilor ieşeni au făcut ca inerenta lipsă de omogenitate, erorile individuale importante ori confirmarea lipsei de valoare a unui Gallego sau a unui Teixeira să nu fie taxate. Pe o linie generală destul de echilibrată, trebuie remarcată o nouă prestaţie convingătoare a lui Frăsinescu, jucător care se încăpăţânează să le închidă gura celor care susţin de vreo doi ani că ar trebui să facă un pas înapoi, intrarea cu tupeu a celor doi jucători under 21, Horşia şi Fr. Cristea, şi o nouă confirmare a unei erori imense făcute de Stoican anul trecut, marginalizarea lui Panţîru. În loc să lucreze individual cu fotbalistul care intrase în vizorul selecţionerului Cosmin Contra, pentru a-i remedia carenţele defensive şi a-l transforma astfel într-un fundaş stânga modern, pentru că jucătorul are multe atuuri importante (capacitate de efort, urcări în atac, şut etc.), Stoican şi-a promovat favoriţii, care nici nu aparţineau de Poli. Panţîru a pierdut astfel un an important, la fel cum au pierdut şi conducătorii clubului, care nu au capitalizat un produs important, preferând să preia toate ideile şi comportamentul fostului tehnician. Iar când unele persoane atrăgeau atenţia că sunt într-o eroare majoră, acestea erau privite drept “duşmanii clubului” şi taxate cu un limbaj de mahala…

Un alt câştig foarte important,apropo de subiectivism este comportamentul actualului antrenor, Mihai Teja, care nu a ezitat să ţină pe banca de rezerve trei nume grele, Platini, Andrei Cristea şi Mihalache, ce au un deficit de pregătire.

Firesc, e prematur să punem Poli în ramă după doar două runde. În afară de erorile din joc, există încă multe probleme la un club care, de pildă, a decis să-şi reconstruiască site-ul după începutul sezonului şi nu în vacanţă, poceşte numele primarului Chirica pe facebook, iar lista erorilor şi a lucrurilor nelalocul lor ar putea continua. Importantă este însă senzaţia că în această vară s-a dat tonul demanelizării clubului! Chiar dacă aceasta presupune şi riscul alunecării discursului şefului băncii tehnice a clubului din Capitala Culturii de pe coordonate de cartier pe coordonate terne, cu rezonanţe chiar de limbaj de lemn. Cum se va merge în continuare, rămâne de văzut.

 

Poli-catalog

 

Rusu (6) – puţin solicitat, nu a greşit.

Gallego (5,5) – a urcat des, carenţe defensive.

Frăsinescu (7) – sigur în apărare, a marcat unicul gol.

Diallo (5,5) – câteva ezitări.

Panţîru (6,5) – multe urcări importante în atac, câteva erori în apărare.

Chelaru (5,5) – harnic, unele imperfecţiuni.

Passaglia (6) – nu s-a mişcat rău la primul meci ca titular, a şutat periculos în câteva rânduri.

Horşia (6,5) – joc bun.

Teixeira (5) – nu ştie să lege jocul.

Fr. Cristea (6) – două şuturi periculoase în repriza în care a jucat.

Bălan (5,5) – nu a reuşit să apară la finalizare.

Platini (5,5), A.Cristea (5,5), Mihalache (5,5) – s-a simţit că au ratat pregătirea.

 

Comentarii