Dicţionar politic 2021 (II)

marți, 18 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

După Diana Şoşoacă şi AUR, vedetele incontestabile ale anului trecut, iată care sunt şi celelalte nume care, în opinia mea, au impresionat (neplăcut) în 2021.

Justiţia a redevenit ruşinea societăţii – ca în epoca de tinichea a lui Ion Iliescu. Plătiţi cu salarii regeşti, dar nemeritate de către politicienii interlopi, magistraţii (poate ceva mai mult judecătorii decât procurorii) fraternizează periodic cu infractorii. Mă întreb câţi dintre aceşti indivizi ar fi de acord să se supună probei detectorului de minciuni răspunzând la întrebarea dacă au acceptat vreodată, la sugestia unor „prieteni”, să împartă strâmbătatea în locul dreptăţii. Pariu că vor ţipa isteric că li se încalcă independenţa de conştiinţă?

Rafila – fiu de torţionar bolşevic (ceea ce-i conferă o origine mai mult decât sănătoasă!) şi exemplu de cutră politică. Ilustrează perfect politrucul pesedist ce-şi schimbă „convingerile” funcţie de politica momentului şi starea de spirit a electoratului. A pregătit populaţia pentru un nou val al pandemiei de Covid -19 mai prost decât a făcut-o anterior cuplul de tristă amintire Voiculescu-Mihăilă, dar a pozat mai bine în cadrul emisiunilor TV. Potrivit pentru funcţia de preşedinte al unei Românii pe moarte.   

Nicuşor Dan este sinonimul eşecului ca rezultat al bătăliei dintre un individ naiv şi un sistem stufos şi corupt. E bizar cum de acest talent autentic al matematicii nu şi-a pregătit o strategie adecvată în cei peste opt ani de când luptă pentru Bucureşti. În cazul în care a uitat, îi readuc aminte că într-un sistem sunt întotdeauna mai importante relaţiile dintre elementele componente decât elementele în sine. Iar un sistem de referinţă inerţial (prescurtat SRI – ce coincidenţă!) apare întotdeauna în problemele unde se aplică principiul inerţiei.

USR se descompune în damf de lenjerie murdară. Periodic afli de câte un userist care şi-a luat lumea în cap, de un altul ce a trecut de partea răului, de o gaşcă îndopându-se fără jenă din ciolanul pe care, altădată, îl considera respingător. Deşi a ajuns în opoziţie, USR scade în sondaje în loc să crească, deoarece convinge tot mai puţini alegători, care au văzut în direct cum o idee generoasă s-a transformat rapid într-o formaţiune sulfuroasă. Vorbele lui Cioloş cad în gol, neluate în seamă, fiindcă liderul partidului pare complet incapabil să-şi igienizeze propria ogradă. Cum aş putea crede că un tip ce nu poate reforma USR poate schimba România?  

Caracuda şi cei nouă este numele generic pentru toate nulităţile care, o perioadă mai scurtă ori mai lungă de timp, ajung să se înfrupte din deliciile puterii. Poate că nici nu ar fi atât de dramatic acest ospăţ, dacă personajele lipsite de valoare nu ar căpăta la un moment dat şi o putere uriaşă de decizie. În timpul liber să medităm asupra faptului că viaţa noastră este profund influenţată de deciziile arbitrare luate de caracude precum Cîţu, Ciolacu, Câmpeanu, Gorghiu, Firea, Tudose, Turcan, fratele lui Paul Stănescu, fosta iubită a lui Liviu Dragnea etc.

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Comentarii